Hlavní obsah

Nikdo nechce chytit padající nůž. Rubl čeká v pondělí velký pád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové americké a evropské sankce v podobě odpojení vybraných ruských bank od mezinárodního bankovního systému SWIFT a zmrazení rezerv ruské centrální banky budou mít na ruskou ekonomiku devastující dopady, odhadují analytici. Očekávají pád rublu, jakmile se v pondělí otevřou trhy.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ruské banky, které přestanou mít ke SWIFTu přístup, budou mít problém komunikovat s obchodními partnery na mezinárodní úrovni, a to i ve spřátelených zemích, jako je Čína, což povede ke zpomalení obchodu a podstatnému zdražení transakcí.

Podle některých analytiků bude navíc efektivní také druhá část nových sankcí ze strany USA a EU, a to zmrazení rezerv ruské centrální banky, což může vést až k pádu rublu, neboť centrální bance se bude měna těžce intervenovat. V pondělí, kdy se otevřou trhy, to očekává například Sergej Aleksašenko, bývalý místopředseda ruské centrální banky, který nyní žije ve Spojených státech.

„V pondělí dojde ke katastrofě na ruském měnovém trhu. Myslím, že přestanou obchodovat a pak bude směnný kurz fixován na umělé úrovni stejně jako v sovětských dobách,“ uvedl Aleksašenko.

Jeden dolar se v pátek odpoledne při konci obchodování prodával za 82,5 rublu.

Západ vyřadí některé ruské banky ze SWIFT

Zahraniční

Padající nůž

„Vzhledem k tomu, že centrální banka bude pravděpodobně čelit vážným omezením při měnových intervencích, bude rubl mít problémy najít své dno. Nikdo nechce chytit padající nůž,“ přidal se hlavní tržní stratég společnosti Corpay Karl Schamotta.

Analytici ale odhadují, že nové sankce by mohly zamávat také s americkou burzou. „Mnoho obchodníků bylo přesvědčeno, že USA a Evropa nezaujaly tvrdý postoj. Tato akce (nové sankce) bude opravdu těžko stravitelná a spoustu investorů opravdu znervózní. Růsty, které jsme viděli v druhé polovině minulého týdne, projdou testem,“ řekl Reuters analytik společnosti OANDA Edward Moya.

Fronty před bankomaty

Volný pád rublu v pondělí očekává také hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle něj budou banky po celém Rusku čelit masivním výběrům peněz.

„Řadoví Rusové se budou snažit si své rubly z bank vybrat, případně je ještě směnit do jiné měny. Kreml navíc zřejmě bude muset přistoupit k nějaké formě kapitálových kontrol, případně úspory lidí znárodnit, aby s nimi mohl režim disponovat sám – za účelem nákupu potravin, léků, případně třeba i zbraní. Je navíc otázkou, zda se banky v Rusku vůbec otevřou,“ dodal.

Čína zatím nepomáhá Rusku vyhýbat se západním sankcím

Evropa

K 18. únoru měla ruská centrální banka devizové rezervy o hodnotě 643 miliard dolarů, přičemž většinu z těchto rezerv držely západní centrální banky v New Yorku, Londýně nebo Frankfurtu.

Důležité v tomto ohledu je složení rezerv: 16,4 procenta tvoří dolar, 32 procent euro. Zbytek je v dalších měnách nebo ve zlatě (22 procent). USA a Evropa by tak dohromady mohly zmrazit skoro až polovinu všech rezervních aktiv ruské centrální banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám