Hlavní obsah

Místo do obchodu na balkon či na zahrádku. Ovoce a zeleninu si pěstuje polovina domácností, nemálo ušetří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zahrádce svého domu pěstuje na záhonech zeleninu. V době vysoké inflace pomáhá Janu Plachému ulevit v rodinném rozpočtu. „Při dnešních cenách v obchodech je pro nás úspora důležitá. Některou zeleninu, třeba brambory, nemusíme kupovat skoro vůbec. A to už je poznat,“ řekl Právu otec šestičlenné rodiny. Stejně jako on uvažují v Česku i další.

Foto: ČTK

Jablka patří tradičně k nejpěstovanějším druhům ovoce na českých zahradách podobně jako hrušky a švestky.

Článek

Zahrádkaření se v Česku věnuje více než polovina obyvatel. K nárůstu obliby přispěla pandemie covidu, kdy se lidem zkomplikovalo cestování, sportování a další koníčky. Loni sklidili podle Českého statistického úřadu téměř 50 tisíc tun zeleniny, zhruba pětinu toho co zemědělské firmy. Podobný je poměr u brambor, které ČSÚ vede ve statistikách zvlášť, těch lidé sklidili 138 tisíc tun.

„Poslední data z našeho výzkumu ukazují, že ovoce nebo zeleninu pěstuje 53 procent domácností. Včetně těch, kdo je mají na balkonech nebo v bytě,“ uvedl Jan Vávra z Národního institutu SYRI a Sociologického ústavu Akademie věd ČR, který se na mezinárodním výzkumu podílel.

Podobný výsledek ukázalo i letošní šetření Centra pro výzkum veřejného mínění. Podle něj 47 procent domácností pěstuje ovoce a zeleninu na zahrádkách, sedm procent na balkonech.

Když sudy tančí. V Plzeňském Prazdroji vysmolují ležácké obry

Ekonomika

Nejdůležitější motivací je dlouhodobě chuť mít čerstvé a zdravé potraviny. „Na dalších místech je zahrádkaření jako koníček a úspora peněz. Ostatní důvody jsou marginální,“ shrnul data z průzkumu Vávra.

„Zahrádkaříme celá rodina. Dospělé děti se už sice věnují jiným věcem, začali jsme ale zapojovat vnoučata. Především nás to baví a jsme rádi, že víme, co jíme,“ sdělila Milada Hromská z Chrudimska.

Chalupy i komunitní zahrady

Na zahradách rodinných domů hospodaří 62 procent zahrádkářů. Za nimi následují lidé, kteří si ovoce a zeleninu pěstují na balkonech, chataři a chalupáři, členové zahrádkářských kolonií a nově také komunitních zahrad. Právě ty v českých městech rychle rostou, aktuálně jich je kolem dvou stovek. Objevují se na sídlištích nebo místech, která čekají na další využití.

„Většina zahrádkářů sdílí své výpěstky s rodinou či přáteli,“ upozornil sociolog Vávra, že lidé část úrody obvykle darují nebo s někým jiným vymění. „Když se podíváme na celou populaci, pětina ovoce a zeleniny, které sníme, pochází právě ze zahrádek,“ vyčíslil.

Tradiční podobu českých zahrádek mění oteplující se klima posledních let. Zatímco dříve byly záhony plné okurek, rajčat a cibule, teď se na nich zabydlely batáty, topinambury nebo paprikové okurky ačokči, které dosud rostly ve sklenících. Podobné je to s ovocem. Nejpěstovanější zůstávají jablka, švestky či hrušky, ven ze skleníků ale zahrádkáři vytáhli kiwi, fíky nebo asijské hrušně.

Žena ze Zlína se otrávila hořkou cuketou, skončila na JIP

Domácí

Rostoucí oblibu zahrádkaření potvrzují i prodejci sazenic a osiva. „Vzhledem ke zdražování zeleniny sledujeme vyšší zájem o její pěstování,“ uvedl Radek Aust, výkonný manažer společnosti Moravoseed.

Mezinárodní studie, na níž se podílela česká Akademie věd, ukázala, že během koronavirové pandemie přibylo pěstitelů celosvětově. V americkém Denveru například místní iniciativy rozdaly 800 boxů s návodem, jak pěstovat zeleninu a bylinky. Zájem se zvedl i v Austrálii, Německu či Kanadě.

Čeští zahrádkáři

  • Na zahradách rodinných domů hospodaří 62 procent zahrádkářů, na balkonech 18 procent, na chalupách 13 procent, v zahrádkářských koloniích 11 procent, u příbuzných sedm procent a v komunitních zahradách dvě procenta. Více na venkově a v menších městech.
  • Český zahrádkářský svaz sdružuje jen číst zahrádkářů, vykazuje 120 tisíc členů.
  • K nejpěstovanějším druhům zeleniny patří okurky, rajčata a cibule. Z ovoce jsou to jablka, švestky, slívy, hrušky či rybíz. Vlivem klimatických změn se v Česku pěstují venku i druhy dříve skleníkové. Například kiwi, fíky, batáty, topinambury či legenárie.
  • Obliba zahrádkaření stoupla během pandemie covidu. V roce 2022 pěstovaly české domácnosti zeleninu na 4 002 hektarech. V roce 2018 to bylo jen 3 887 hektarů.

Zdroj: Akademie věd ČR, projekt SYRI, Český zahrádkářský svaz, ministerstvo zemědělství

Levnější a lepší nákupy v Německu objevil dokonce už i premiér Fiala

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám