Hlavní obsah

Sobotka staví existenci koalice na dodržení deficitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud se koalici nepodaří ve sněmovně uhájit plánovaný schodek rozpočtu pro příští rok ve výši 118 miliard korun, měla by se zamyslet nad svým dalším fungováním. Novinářům to v pátek řekl ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: AČR

Na nácviku spolupracovali Češi s chorvatskými speciály

Článek

"Pokud by návrhy reformních zákonů byly schváleny v podobě, která by nám výrazně neumožnila dodržet tento deficit..., pak by to byl námět na to, aby se koalice zamyslela nad svým dalším fungováním a nad tím, jak chce dále řídit tuto zemi," řekl Sobotka.

Ministr však očekává, že navržené reformní zákony v zásadě sněmovnou projdou tak, jak je předložila vláda. "Jakékoliv změny, které by měly dopad na bilanci státního rozpočtu, by se musely zpětně promítnout do podoby návrhu zákona o státním rozpočtu," uvedl.

Ministr si dovede představit pouze změny, na kterých se dohodne koalice. "Nepředpokládám, že by se jednotlivé koaliční strany překvapovaly tím, že budou hlasovat pro jednotlivé návrhy s opozičními stranami," dodal.

Učitelé se asi vyšších platů nedočkají

Návrh struktury výdajů rozpočtu není podle Sobotky ještě zcela definitivní. Vláda bude na přelomu srpna a září rozhodovat o další podpoře svých priorit, tedy vědy, výzkumu, vysokých škol, platů pedagogů a začleňování do EU.

Sobotka nechtěl spekulovat o částce, kterou by jednotlivá ministerstva mohla získat. On sám však nevidí prostor pro zvyšování platů učitelů. Podle něj totiž právě učitelé nejvíce vydělají na systému 16 platových tříd, které chce vláda zavést.

Poslanci budou první reformní zákony schvalovat v úterý. Pokud změny zákonů schválí, měli by se jimi v tzv. druhém a třetím čtení zabývat koncem září.

Do konce září také vláda musí sněmovně předložit návrh státního rozpočtu na rok 2004, který se schválením reformy počítá. MF na rok 2004 mezi jednotlivá ministerstva a další kapitoly státního rozpočtu celkem rozdělilo 854,9 miliardy Kč.

Vláda již rozhodla, že více peněz se příští rok neutratí. Při rozpočtových příjmech 736,9 miliardy by tak měl schodek státního rozpočtu v příštím roce činit 118 miliard korun.

Související témata:

Související články

Schodek rozpočtu se prohloubil na 74,6 miliardy

Schodek státního rozpočtu se ke konci května prohloubil na 74,6 miliardy z dubnových 64,4 miliardy korun. Za pouhých pět měsíců tak deficit dosáhl téměř dvou...

Státní rozpočet zachraňují podniky

Schodek státního rozpočtu se ke konci pololetí snížil na 53,4 miliardy korun z květnových 74,6 miliardy. Rozpočtové příjmy ke konci června činily 335,6...

Výběr článků

Načítám