Hlavní obsah

Klaus podepsal novelu zákona o rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/LÁNY

Prezident Václav Klaus, který se na zámku v Lánech na Rakovnicku zotavuje po nemoci, podepsal v pondělí novelu zákona o státním rozpočtu na letošní rok, která mění výdaje a příjmy hospodaření státu. Kvůli prohrané arbitráži se společností CME o více než deset miliard korun naroste i schodek rozpočtu.

Foto: Kovárna VIVA

Práce na dokončení zdi v těchto dnech vrcholí

Článek

Druhý zákon, pod nějž Klaus připojil svůj podpis a který tak může vstoupit v platnost, sjednocuje správu zemědělských a lesních pozemků státu.

Novela zákona o státním rozpočtu na rok 2003, kterou počátkem července schválila Sněmovna, zvyšuje schodek státního účtu o 10,6 miliardy korun jako důsledek prohrané arbitráže státu se CME. Příjmy a výdaje rozpočtu se navíc shodně zvýší o dvě miliardy.

Z těchto peněz chce vláda dotovat zemědělce, zaplatit pokutu společnosti Housing & Construction za vypovězení smlouvy na stavbu dálnice D47 a doplatit soudcům chybějící platy. Ústavní soud rozhodl o tom, že stát musí zpětně vyplatit 13. a 14. platy za roky 2001 a 2002.

Deficit letošního rozpočtu tak bude činit 121,9 miliardy korun při příjmech 686,062 miliardy a výdajích 807,962 miliardy korun.

Výběr článků

Načítám