Hlavní obsah

Ministr: Zadlužení Německa vystoupí vysoko nad 50 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Čisté zadlužení Německa v letošním roce vystoupí na nový rekord a dostane se vysoko nad 50 miliard eur. V rozhovoru pro nedělní vydání listu Welt am Sonntag to řekl německý ministr financí Peer Steinbrück. Vláda podle něj nemá za současné hospodářské krize jinou možnost než ekonomiku podpořit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Zcela jistě to bude vysoko nad 50 miliardami eur. Zažíváme nejhorší hospodářský propad v historii naší země," řekl Steinbrück.

Rozpočet ministerstva financí na letošní rok předpokládá, že nové zadlužení dosáhne 36,8 miliardy eur, nepočítá ale s dalšími zdroji. Tedy ani s druhým souborem opatření na podporu ekonomiky, ani s podporou, která bude nutná na stabilizaci bank.

Steinbrück připustil, že má obavy z toho, že se mu nemusí podařit splnit cíl mít do roku 2011 vyrovnaný rozpočet.

"Pokud by ekonomiku nezasáhla celosvětová krize, dosáhl bych cíle vyrovnaného rozpočtu v roce 2010 nebo 2011," řekl ministr v rozhovoru, kde mluvil se čtyřmi školáky ve věku 11 až 13 let. Podle Steinbrücka nešlo na krizi nereagovat.

Krizi zvládneme

"V čase krize nemůžeme omezit výdaje, tím by se všechno jen zhoršilo," odpověděl ministr na otázku, proč vláda nesnížila výdaje. Podobné problémy Německo podle něj nemělo 30 let.

Jeden žák se také ministra zeptal, zda Německu nehrozí bankrot. "Ne, to jsi asi slyšel v nějakém hororu! Německo je jednou z nejsilnějších zemí na světě. Tuto krizi zvládneme," odpověděl ministr. Vysvětlil také, že existují dva různé typy půjček.

"Pokud využijete peníze na rozumné účely, tak se můžete zadlužit. Rozumné je se zadlužit, když chcete investovat do lidí či věcí, které vám v budoucnu přinesou zisk či pokrok. Není ale dobré se zadlužit, když chcete utrácet, třeba si koupit čokoládu," dodal ministr.

Steinbrück, který připustil, že mu občas dělaly dobře spory s ostatními členy vlády, dostal také otázku na téma průzkumů veřejného mínění. Jeden z nedávných průzkumů ukázal, že Steinbrück je třetím nejoblíbenějším politikem v Německu. "To mě také překvapuje," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám