Hlavní obsah

Ministerstvo financí dalo miliardu na pomoc ekonomice

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo financí (MF) uvolnilo jednu miliardu korun na pojištění exportu a tvorbu pracovních míst. Informoval o tom mluvčí MF Ondřej Jakob s tím, že dotace šla do pojistných fondů státní pojišťovny EGAP (Exportní a garanční pojišťovací společnost).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Vládní úspory jsou promyšlené a omezené prostředky posíláme tam, kde ekonomice dlouhodobě pomáhají a zvýší konkurenceschopnost České republiky,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle ministra by měl stát zvláště v době dluhové krize v eurozóně vytvářet příznivé podmínky pro to, aby si české podniky hledaly partnery v perspektivních zemích Asie, Latinské Ameriky i jinde. „Podpora pojištění exportu je jednou z možných cest,“ dodal.

Kalousek dále připomněl, že dlouhodobý a udržitelný růst české ekonomiky není schopna zajistit domácí poptávka ani vládní výdaje, které je potřeba snižovat kvůli dosažení vyrovnaných rozpočtů.

Vývoz je klíčový

„Česká republika je malá, otevřená a proexportně orientovaná, vývoz je tedy pro nás klíčový. Miliarda korun umožní dále navýšit podporu exportních projektů ze strany EGAP v roce 2011,“ připomněl Kalousek s tím, že to znamená tisíce nových či zachovaných pracovních míst.

Podle Jakoba připadá z teritoriálního hlediska z pojištěného objemu nejvíce na Turecko (12 miliard korun) a Rusko (10 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám