Hlavní obsah

Londýnské letiště Gatwick omezí do konce týdne počty letů kvůli personálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhé největší londýnské letiště Gatwick omezí do konce týdne počet příletů a odletů. Může za to nedostatek personálu v řízení provozu na letišti, oznámila v pondělí večer agentura Reuters. Omezení by se podle listu The Guardian mělo nejvíce dotknout společnosti EasyJet, která provozuje zhruba polovinu letů na letišti Gatwick. Tato společnost na londýnské letiště létá i z Prahy.

Foto: Profimedia.cz

Britské letiště Gatwick na archivním snímku

Článek

Letiště oznámilo, že do soboty omezí počet denních odletů a příletů na 800. To znamená, že letiště bude muset zrušit do konce týdne 164 letů. Nejvíce by se limit měl podle deníku The Guardian dotknout pátku, kdy na Gatwick mělo přiletět či z něj odletět 865 spojů. Podle vedení letiště opatření omezí rušení letů na poslední chvíli i zpoždění. Letecké společnosti by měly oznámit škrty ve spojích během úterka.

Za problémy podle vedení letiště může nedostatek personálu v řízení provozu. To na druhém největším londýnském letišti zajišťuje společnost NATS. Ta uvedla, že jí chybí až 30 procent zaměstnanců kvůli zdravotním důvodům, včetně nákazy covidem-19. „Vzhledem k výši nemocnosti, kterou jsme zaznamenali v několika uplynulých týdnech, věříme, že je odpovědné zavést tento týden limit na počet letů,“ uvedla společnost NATS.

NATS čelí od leteckých společností kritice kvůli nedostatku personálu již delší dobu. Zástupci firmy tvrdí, že na zlepšení situace pracují, výcvik nových zaměstnanců v řízení provozu je však náročný a trvá měsíce. Kvůli problémům se zajištění personálu nutného pro provoz letišť vyzval v září šéf letecké společnosti Ryanair Michael O’Leary k rezignaci ředitele firmy NATS Martina Rolfea.

V Itálii kvůli stávce na letištích zrušili v sobotu tisíc letů

Evropa

Evropská letiště budou v létě přetížená, hrozí chaos

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám