Hlavní obsah

Evropská letiště budou v létě přetížená, hrozí chaos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se startem hlavní letní sezony bude řízení letového provozu náročné a na mnoha evropských letištích se očekává přetížení. Varuje předtím evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrol. Ta očekává, že v příštích osmi týdnech se po celé Evropě uskuteční denně kolem 33 000 letů, což je meziročně o osm procent více. Zprávu přinesl britský server The Times.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Podle Eurocontrolu bude po většinu dní docházet k „vysokému přetížení“ letecké dopravy v mnoha důležitých regionech, jako například v Marseille, Aténách a Budapešti. Podobné varování ale organizace vydala také pro Londýn, Barcelonu, Brusel, Varšavu, Záhřeb a kyperskou Nikósii. Týká se to především pátků a víkendových dní, píší The Times.

„Přetížení“ na zmíněných letištích Eurocontrol charakterizuje tak, že bude docházet ke zpožděním letů, přičemž letadla budou nucena létat delší trasy, aby se vyhnula přetíženým oblastem.

„Tohle léto je v Evropě náročné, protože máme méně dostupného vzdušného prostoru kvůli válce na Ukrajině a vojenským potřebám,“ řekl Raúl Medina, generální ředitel Eurocontrolu. Vojenská aktivita podle něj snížila množství vzdušného prostoru až o 20 procent.

„Potřebujeme, aby každý hrál svou roli. Letiště musí mít dostatek personálu, je nezbytné, aby (letové provozní služby) poskytovaly dostatečnou kapacitu a letecké společnosti se držely svých letových řádů,“ dodal Medina.

Anketa

Chystáte se v hlavní letní sezoně letět na dovolenou?
Ano.
23,1 %
Ne, cestuji jiným dopravním prostředkem.
24 %
Na dovolenou poletím mimo hlavní sezonu.
12,8 %
Nechystám se na žádnou dovolenou.
40,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5894 čtenářů.

Předpoklad Eurocontrolu o počtu denních letů i přes meziroční nárůst přitom nedosahuje čísel z předpandemického roku 2019, kdy bylo 28. června zaznamenáno přes 37 tisíc letů. Od té doby se nicméně situace změnila: počet letových dispečerů i kvůli pandemii covidu-19 klesl, přičemž následný nábor nových zaměstnanců byl problémový.

V letošním roce je pak také větší hrozba stávek. Například šéf největšího nízkonákladového dopravce Ryanair Michael O’Leary varoval, že stávky dispečerů ve Francii jsou jednou z největších hrozeb pro letní provoz.

Na americkém letišti zaměstnali kocoura, aby uklidňoval cestující

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám