Hlavní obsah

V Itálii kvůli stávce na letištích zrušili v sobotu tisíc letů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Kvůli osmihodinové stávce pozemního a odbavovacího personálu bylo dnes na italských letištích zrušeno asi 1000 letů. O své spoje tím přišlo zhruba 250 tisíc cestujících. O stávce ale věděli předem a na letištích panuje klid, píší italská média. Kvůli stávce pilotů společnosti Ryanair se zrušilo také 120 letů na belgickém letišti Charleroi, které se používá pro cesty do Bruselu. Ani tam podle agentury AFP nenastaly žádné zásadní potíže.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Cestující na letišti Fiumicino, které obsluhuje hlavní italské město Řím

Článek

Do letového provozu na Letišti Václava Havla v Praze zatím stávka v Itálii zasáhla jen na jediné lince, která byla přesměrována. „Zatím žádné rušení neevidujeme, jen jeden dopravce měnil z důvodu stávky destinaci z Neapole na Řím,“ řekla ČTK mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. Spojů z nebo do Česka se podle belgických médií nedotkla ani stávka v Charleroi.

Italský ministr dopravy Matteo Salvini apeloval na odbory, aby projevily „zdravý rozum“ a braly ohledy na Itálii, miliony pracovníků a turisty. Ve čtvrtek Itálie zažila stávku železničářů, Salvini je ale tehdy přiměl zkrátit omezení na polovinu času. Dnes pohrozil, že i teď udělá, co je potřeba, aby „zastavil chaos“. Dodal ale, že právo na stávku omezit nechce, uvedla agentura ANSA.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Stávka pozemního a odbavovacího personálu trvala na italských letištích osm hodin

V Itálii je stávka ohlášena od 10:00 do 18:00. Odboráři žádají podpis nové kolektivní smlouvy, ta poslední přestala platit před šesti lety, píše AFP.

Římské letiště Fiumicino-Leonardo Da Vinci zrušilo 200 letů, zejména do Stockholmu, Kodaně, Španělska nebo jiných částí Itálie. Zasažena je hlavně společnost Malta Air, která zajišťuje lety pro Ryanair, dále Ita Airways (dříve Alitalia) a Vueling, jejichž piloti se přidali ke stávce. V Miláně se zrušilo 150 letů, po třiceti spojích dnes ubylo v Turíně a Palermu. Italský úřad pro civilní letectví zveřejnil seznam letů, které jsou provozované za všech okolností.

Belgická stávka postihla asi 10 tisíc cestujících, kteří měli dnes odlétat z Charleroi, zhruba stejný počet jich dnes do města nepřiletí.

Piloti Ryanairu v Belgii viní vedení firmy ze „sociálního dumpingu“ a nedodržování kolektivní smlouvy z roku 2020. V době krize covidu-19 firma upravila kolektivní smlouvu a za snížení platů pilotům nabídla volno navíc.

Stávka na mnichovském letišti se dotkne i Prahy

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám