Hlavní obsah

Kolik stojí zábava s mobily a jak ji pořídit levně

Právo, Martin Procházka

Stále více českých uživatelů mobilů využívá svůj telefon nejen k volání či posílání textových zpráv, ale také k zábavě. Nové mobily totiž umožňují mnohem širší využití, a jejich cena klesá. Většina přístrojů již má barevný displej a již zhruba 17 procent všech telefonů v ČR podporuje posílání multimediálních zpráv MMS.

Foto: archiv hradu Bečova

Schrána na relikviář

Článek

Stále častěji lze jako vyzvánění slyšet kvalitní polyfonní melodie stažené z internetu, hlavně mladí uživatelé si dále své mobily "personalizují" i vlastními obrázky či animacemi na displeji. Oblíbené jsou i hry na mobilu.

Všechny tyto služby poskytují jak operátoři v České republice, a to většinou placenou formou. Zábava se však dá získat i stažením z internetu úplně zdarma.

T-Mobile boduje s uvítacími tóny

Velkou oblibu si získala služba uvítací tóny, kterou zatím provozuje jen T-Mobile. Uvítací tóny jsou melodie, které se přehrávají tomu, kdo volá na váš mobil. V ČR podle mluvčího T-Mobile Jiřího Hájka využívalo tuto službu koncem července letošního roku téměř 210 tisíc klientů. Za aktivaci jedné z 250 nabízených melodií se platí 15 korun a měsíční paušál za využívání služby činí rovněž 15 korun. Melodie lze objednat zavoláním či odesláním SMS na telefonní číslo 14714.

Mobilní zábavu lze u T-Mobile nalézt na portálu t-zones, kde uživatelé naleznou loga, MMS tapety, MMS tóny a vyzváněcí melodie.

Největší operátor Eurotel poskytuje zábavní služby na portálu Eurotel Live!, na který se lze připojit přímo z mobilu či přes internetovou adresu www.eurotel-live.cz. Odtud je možné stahovat loga, ega, vyzváněcí melodie, MMS obrázky, tapety nebo JAVA hry.

"Sportovním fanouškům nabízíme programy, výsledky a zpravodajství z Atén, ale rovněž řadu log, vyzváněcích melodií a JAVA hru s tématikou nadcházejících her v Aténách," řekla Právu mluvčí Eurotelu Diana Dobálová. Ceny služeb Eurotelu se podle Dobálové liší podle způsobu objednání a doručení, a také podle toho, zda si zákazník danou službu objedná jednorázově či trvale. Ceny se pohybují od několika desítek haléřů u SMS služeb až po několik desítek korun v případě MMS či vyzváněcích melodií

Oskar nabízí služby mobilní zábavy na svém wapu v sekci OskarZona. V současné době je například v nabídce několik stovek běžných melodií a přibližně 140 polyfonních. V sekci VideoZona jsou ke stažení například hudební klipy, grotesky, večerníčky, animované příběhy či televizní zpravodajství. Očekávaným hitem se podle Šindlera stávají takzvané true tóny, tedy stahovaní reálných hudebních skladeb, které slouží jako vyzváněcí tóny.

Java hry táhnou

Roste i obliba Java her, tedy her programovaných v jazyce Java, který podporuje většina modelů, jež jsou v současnosti na trhu. Výhodou tedy je, že hru lze stáhnout a uložit do mobilu téměř jakékoli značky. Hry lze do mobilu instalovat buď prostřednictvím internetu, přes WAP či objednat pomocí SMS zprávy. Ceny her obvykle začínají na částce kolem 30 korun, nejdražší potom stojí až 80 korun. Podle Hájka jsou mezi uživateli nejoblíbenější akční a sportovní hry. To potvrzuje i Šindler, podle něhož klienti Oskara nejčastěji stahují hru Strip (obdoba Tetrisu) a akční Alcotraz.

Velkou budoucností v této oblasti jsou on-line hry sdílené, hrané mezi více hráči najednou prostřednictvím mobilní sítě stejně jako je tomu v případě internetu a počítačových her.

Hry i melodie z internetu zdarma

Melodie, hry či obrázky lze ovšem získat i bez nutnosti platit operátorům. Na internetu je totiž mnoho serverů, kde lze vše získat zdarma. Nejčastěji mají tyto servery i upravenou takzvanou wapovou verzi, kterou lze zobrazit na displeji mobilu. Po připojení ke stránce přes mobil potom stačí jen označit požadovanou melodii, obrázek či hru a stáhnout si ji do mobilu. Na wapové stránce v mobilu si však například nelze nabízené melodie poslechnout. Proto je výhodnější vybrat si melodii na internetu a až potom se připojit na wapovou verzi stránky a požadovaný obsah stáhnout. V tomto případě platí majitel mobilního telefonu jen za přenesený objem dat do mobilu.

Další možností je uložit si melodie či hry z internetových stránek v počítači a potom je do mobilu přenést prostřednictvím datového kabelu, infraportu či bluetooth adaptéru. V tomto případě odpadá i nutnost platit za přenesená data do mobilu, takže uživatel získá vše zcela zdarma. Musí však většinou počítat s počáteční investicí do koupě datového kabelu (několik set korun), infračerveného adaptéru pro PC (kolem 1000 korun) či USB bluetooth adaptéru (od 700 korun).

Pozor na bluejacking

Podle Šindlera do České republiky brzy dorazí i další druh mobilní zábavy, takzvaný Bluejacking. Ten je v současnosti velmi populární zejména ve Velké Británii a Asii. Zábava spočívá v zasílání nevyžádaných zpráv ve formě vizitky telefonního čísla na jiné mobilní telefony podporující Bluetooth technologii v okruhu 10 metrů od mobilního telefonu. Lze se tak seznamovat nebo sledovat reakce zděšených kolemjdoucích, co za vzkaz jim dorazil na displej jejich mobilu. Bránit proti nevyžádaným zprávám se lze jednoduše - funkce bluetooth musí být u telefonu vypnuta.

Anketa

Hrajete na mobilu Java hry?
Ano
37,7 %
Ne
33,7 %
Nemám mobil s podporou Javy
28,6 %
Celkem hlasovalo 632 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám