Hlavní obsah

Ostravská huť Liberty zavírá poslední vysokou pec, lidé se bojí o práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco ještě před rokem jela ostravská huť Liberty naplno, teď její vysoké pece stojí. Nejprve vedl propad trhu k zastavení provozu první z nich, druhou firma indického miliardáře Sandžíva Gupty odstavila v pondělí.

Foto: Liberty Ostrava

Hutě Liberty Ostrava

Článek

Vedení slibuje, že za dva týdny pec opět spustí, pracovníci ocelárny se ale obávají o budoucnost. „Situace je nebezpečná, až kritická. Jak pro zaměstnance, tak pro další směřování hutě,“ řekl předseda místní odborové organizace Roman Bečica.

Mluvčí podniku Kateřina Zajíčková uvedla, že pec stojí kvůli nedostatečné poptávce v celé Evropě. „Během odstávky provedeme opravy a údržbu,“ ujistila.

Podle zdrojů Hospodářských novin z ocelářského byznysu musela firma provoz zastavit, protože nemá dostatečné zásoby materiálu, to ale mluvčí odmítla.

„Optimalizujeme zásoby tak, aby náš výrobní plán odpovídal poptávce a situaci na trhu,“ řekla s tím, že firma drží všechny ostatní provozy. „Zaměstnanci budou nadále pracovat na svých místech, dělat na údržbě pece a dostávat výplatu jako doposud,“ uvedla.

Zbrojařská STV Group loni znásobila zisk i obrat, pomohly dodávky na Ukrajinu

Ekonomika

Situaci sleduje i moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO). „Ztráta pracovních míst pro stovky, ne-li tisícovky lidí by ovlivnila ekonomickou i sociální situaci v kraji,“ uvedl.

Sandžív Gupta má podle listu The Financial Times problémy i v Rumunsku. Na nesplacené faktury od jeho tamní ocelárny Liberty Galati si u soudu stěžuje přes deset místních dodavatelů.

Adrian Popa, manažer společnosti Uni Steel, která Guptově firmě dodává suroviny, tvrdí, že čeká na milion eur, tedy zhruba 24,6 milionu korun. Dodal, že zatímco firma nesplácí dluhy, koupila maďarskou ocelárnu Dunaferr. Další z věřitelů European Prod ale listu sdělil, že Liberty Galati svůj závazek od podání návrhu na insolvenci již splatila.

Potíže v oboru dokresluje i fakt, že majitel společnosti British Steel, čínská Jingye Group, zvažuje kvůli ztrátě až 30 milionů liber, tedy 850 milionů korun, propuštění až dvou tisíc zaměstnanců. Plánované snižování stavů je součástí přechodu k ekologičtější produkci oceli s využitím elektrických vysokých pecí. Britský ocelářský průmysl čelí komplikacím kvůli rostoucím nákladům a konkurenci levné oceli vyrobené především v Číně.

Třinecké železárny loni skokově navýšily zisk

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám