Hlavní obsah

Levné letenky shánějte raději včas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Levnější letenky se vyplatí hledat u osvědčených prodejců, jako jsou Pelikán, Letuška a Student Agency či webových srovnávačů – jako Kiwi, Skyscanner nebo Momondo. Další možností je nákup přes e-shopy aerolinek.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pozor také na podmínky a poplatky za přepravu zavazadel. „Cena závisí na datu odletu a návratu a na daném tarifu nebo na tom, zda je v ceně zahrnuto i podpalubní zavazadlo, nebo pouze příruční,“ upozornila manažerka Student Agency Travel Lenka Kašická.

Zejména u nízkonákladových leteckých společností je v ceně letenky zahrnuto pouze malé příruční zavazadlo, obvykle kabelka nebo malý batoh, konkrétní rozměry si každý dopravce určuje individuálně.

Poplatek za odbavené zavazadlo se obvykle pohybuje kolem 30 eur (720 korun) za jeden směr.

Češi prchali kvůli vedru domů dřív

Cestování

Například Smartwings nabízí levnější tarif s možností za kufr doplatit nebo dražší tarif s odbaveným kufrem v ceně. Co je výhodnější, záleží případ od případu. Pokud si za odbavený kufr doplácíte až na letišti, zaplatíte aerolinkám i dvakrát víc.

Větší konkurence

„Nejlepší je koupit si letenky co nejdříve před odletem, protože tehdy je cena letenek obvykle nejnižší. Postupně s vyprodáním jednotlivých rezervačních tříd se cena letenky zvyšuje. Někdy letecké společnosti nabízejí akční letenky, ale ty nemusí vždy klientovi vyhovovat z hlediska data odletu nebo návratu,“ dodala Kašická.

Levněji než odlety z Prahy často vyjdou lety z Vídně, Mnichova nebo Krakova, je ovšem nutné připočíst čas a peníze na cestu autem či autobusem.

Lety s přestupem nebo čekáním na letišti bývají obvykle levnější než přímé lety. Takové letenky s více přestupy jsou zajímavější pro mladší a individuální cestující než pro rodiny s dětmi.

Nejprodávanější destinace za poslední měsíc
New Yorkod 9465 Kč
Kolombo (Srí Lanka)od 15 936 Kč
Bangkok od 12 368 Kč
Malagaod 2826 Kč
Malta od 2795 Kč
Pařížod 1545 Kč
Splitod 1417 Kč
Auckland od 28 562 Kč
Burgas od 1408 Kč
Mallorca od 2604 Kč
Pozn.: cena včetně zpáteční letenky

Podle ředitele portálu Letuška.cz jsou nejlevnější letenky zejména do destinací, kde si na trasách konkuruje několik dopravců. Zpravidla je to v rámci Evropy.

„Do Prahy přicházejí nové letecké společnosti s širokými sítěmi destinací. Došlo k rozšíření spojení například do New Yorku přes Island, nově se létá do Soulu a nyní i na Tchaj-wan s možnostmi přestupů dále. To vše má příznivý vliv na ceny letenek,“ komentoval Trejbal.

Využít nabídek prodejce může mít výhodu v tom, že k letence nabídnou i další služby, jako například cestovní pojištění, víza, transfer, ubytování nebo výhodné parkování. Jde o střední variantu oproti pořízení pobytové dovolené přes cestovní kancelář nebo agenturu.

Pokud si cestovatel dovede pořídit jednotlivé služby sám, může se mu ale podařit ušetřit, má větší svobodu, ale bude ho to stát více práce a času.

Cestu k moři zdrží kolony u Brna i v Rakousku

Ekonomika

Rady zkušeného

Cestovatel a redaktor serveru Novinky.cz Jakub Kynčl má dobré zkušenosti například se srovnávačem Skyscanner.cz.

„Kolikrát se dají ušetřit i vyšší tisíce korun tím, že odletíte o den či týden později. Naopak když má člověk volný určitý termín a je mu jedno, kam vyrazí, může si za pár momentů porovnat ceny letenek do mnoha zemí a vybrat si destinaci ryze na bázi aktuální ceny,“ popsal. Podobně lze tisíce ušetřit tím, že do Mexika nepoletíte s jedním, ale dvěma přestupy.

„Když mám méně času letenky hledat sám, kouknu na Akčníletenky.com nebo Cestuj­levne.cz, kde lze občas najít nějakou inspiraci,“ dodal. Radí letenky kupovat vždy přímo od aerolinek, a ne od nejrůznějších přeprodejců.

Příklady levných letenek podle Letuška.cz
Praha – Bělehrad s Air Serbiapřímý letod 2589 Kč
Praha – Malta s AirMalta přímý letod 3068 Kč
Praha – Hurghada se Smart-Wings přímý letod 7907 Kč
Mnichov – New York s American Airlinespřímý letod 9094 Kč
Praha – Boston s Icelandair 1 mezipřistání v Reykjavíkuod 11 826 Kč

Jde o to, že když se něco pokazí, je třeba letenku přebookovat, tak se může stát, že vám nikdo nezvedne telefon, nebo na vás čekají schované další poplatky. V případě storna jste odkázáni zcela na smluvní podmínky přeprodejce, které jsou pro zákazníka velmi často nevýhodné.

Prodejci na druhou stranu oponují, že pomohou vyřídit doplňkové služby jako přepravu sportovních zavazadel, kola či surfového prkna, pokud nevíte, jak na to, nebo nemluvíte anglicky, což je obvykle při komunikaci se zahraničními aerolinkami třeba.

Věc, kterou byste měli udělat pro šťastnější dovolenou

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám