Hlavní obsah

Češi prchali kvůli vedru domů dřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úmorné vedro vrátilo předčasně domů řadu Čechů, kteří putovali na vlastní pěst po jižních státech Evropy.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Jezero Boračko v Bosně a Hercegovině. Hory kolem chrání proti vedru. Voda je stále osvěžující

Článek

„Vyrazili jsme s manželkou a synem jako každý rok na rodinnou expedici. Letos na jih Itálie. Moře, hory. Každý den jinde, večeře v místních restauracích, hlavně ne do hotelu. Letos jsme se ale vrátili proti plánu o týden dřív. V tom vedru to už bylo úmorné,“ popsal Právu pan Hubert P. z Nymburka, jenž cestuje na expedice upraveným terénním vozem Toyota Hilux.

Dokud člověk jede, ještě to jde, ale jakmile se zaseknete v kolonách, už je to moc
Hubert P.

„Dokud člověk jede, ještě to jde, ale jakmile se zasek­nete v kolonách nebo připra­víte spaní ve stanu na střeše auta, už je to moc. Nemělo smysl se už v tom mořit,“ uzavřel.

Loni si pochvaloval Chorvatsko, ale letos se mu kvůli vysokým cenám v turisticky exponovaných místech vyhnul.

Vysoké teploty na jihu Evropy by mohly turisty nasměrovat do nových míst

Cestování

„Vedro bylo zničující. Když jsme dojeli k Balatonu, byl tak teplý, že ani neosvěžil. Nezdržovali jsme se tam a vrátili se o tři dny dříve,“ shrnul cestování ve starší dodávce Ford Transit se dvěma syny Jiří Bílý z Prahy.

Za deset dní ujel 4,5 tisíce kilometrů přes Chorvatsko, Černou Horu až do Albánie a pak zpět s odbočkou do Bělehradu. Na začátku spali v penzionech, od poloviny cesty pak ve voze, na doma vyrobené posteli.

„Starší syn mne musel několikrát polévat vodou. Kluci to ještě zvládali a já už ne, byl jsem na kolaps, to jsem ještě nezažil,“ vzpomíná na chození po hradbách v chorvatském Dubrovníku a místech, kde se natáčel slavný seriál Hra o trůny. „Všude davy lidí, u brány tekla voda z fontány jen čůrkem,“ uvedl Bílý.

„Ještě že je v té naší dvanáct let staré plechovce klimatizace. V Bělehradě ale místní lidi na vedro překvapivě nenaříkali. Tamní taxikář nám říkal, že jemu klidně stačí stažené okénko, že je na pařáky zvyklý,“ popisuje padesátiletý cestovatel.

Více jednodenních hospitalizací

Hlavně starší lidé ale horka nesnášejí dobře. „Přibližně o pětinu více případů zdravotnických komplikací je nutné řešit jednodenními hospitalizacemi, protože lékaři chtějí mít klienty více pod dozorem, zatímco loni by na ně stačilo ambulantní ošetření,“ říká Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

„Registrujeme o něco více případů úžehu a úpalu. Zejména vidíme, že proti loňsku přibylo kolapsů starších turistů, zejména seniorů ve věku 60+, v návaznosti na jejich jiné zdravotní komplikace nebo celkově slabší kondici,“ napsala Právu mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

Parkování stojí v Dubrovníku jako 8 jídel v Černé Hoře

  • Putování po Balkáně ukazuje, jak moc Chorvati těží z masového turismu. Porce čevabčiči v malé vesničce nedaleko Plitvických jezer stojí třináct až šestnáct eur. Večeře se salátem a pivem ve třech vyšla v přepočtu na zhruba 1800 korun.
  • Přejedete do Černé Hory a větší porce masa stojí pět eur. Do dvou tisíc korun se zde tak nají pět lidí, a ještě to mohou zapít něčím ostřejším.
  • Za čtyři hodiny parkování v Dubrovníku zaplatíte čtyřicet eur, za procházku po hradbách jeden dospělý a dvě děti 65 eur, tedy suma sumárum 2600 korun.
  • Za takové peníze jde přitom pořídit ubytování na dvě noci v albánském městě Saranda, které je vstupní branou například na oblíbenou pláž Ksamil.

Co může za zdražování v Chorvatsku? Ne euro, ale podnikatelé, trvá si na svém Prouza

Ekonomika

Ověřili jsme ceny jídla a pití v Chorvatsku. Stačí trochu hledat a budete v pohodě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám