Hlavní obsah

Cestu k moři zdrží kolony u Brna i v Rakousku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začaly prázdniny a rodiny v hojném počtu vyrážejí na jih k moři. Musejí ale počítat s kolonami na dálnicích, zvlášť o sobotách. Jak na těch tuzemských, tak za hranicemi. Před cestou je vhodné projít si na webu i další informace a rady. Třeba o tom, že nákup rakouské dálniční známky v českém pohraničí vyjde dráž, protože prodejci si účtují přirážku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Největší zdržení nebo problémy mohou řidiči čekat na začátku D1 hned za Prahou, kde se pracuje, potom je ošemetné Brno. To rekonstruuje část své silniční sítě a přenáší se to i na provoz na dálnici, hlavně pro ty, kdo jedou na Bratislavu, na Slovensko,“ řekl Právu Igor Sirota z motoristického spolku ÚAMK.

„Sám jsem v Brně nedávno popojížděl v koloně tři čtvrtě hodiny,“ dodal. Méně se podle Siroty zdrží ti, kdo mohou dřív sjet na Mikulov a Břeclav.

Na Moravě přidávají jízdní pruhy

Další omezení během prázdnin přinese rozšiřování D1 na jihu Brna na šest pruhů. Ředitelství silnic a dálnic termín prací ještě neupřesnilo, ale podle brněnského magistrátu by hlavní práce měly začít v srpnu.

Dálnice čeká během prázdnin další porce oprav

Domácí

V pátek pozdě odpoledne činilo podle serveru www.dopravniinfo.cz zdržení u příjezdu do Brna od Ostravačic 15 až 25 minut.

U Prahy jsou aktuálně uzavírky na D1 u Všechrom a Mirošovic, v pátek se tam řidiči zdrželi do 20 minut. Několik dopravních omezení za sebou je také například na jihočeské D3 u Tábora, zdržení tam ale včera trvalo jen kolem pěti minut.

V Rakousku u Vídně a Grazu

K průtahům ale může dojít i za hranicemi. V Rakousku to platí především u Vídně a Grazu. Motoristé, kteří zvolí pro odjezd sobotu dopoledne, se pravděpodobně setkají s kolonami a zdržením v řádu desítek minut. V případě nečekaných komplikací a dopravních nehod to může být i déle.

„Právě v okolí Grazu a dalších měst jsou ekologické IG-L zóny, kde je rychlost omezená obvykle na 110 kilometrů v hodině. Tu se vyplatí nepřekračovat, protože pokuty jsou zde velmi vysoké,“ varoval Sirota.

Kolony bývají pravidelně i na dálnici v Brennerském průsmyku na rakousko-italských hranicích.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V Rakousku se vyplatí dodržovat rychlost, pokuty bývají vysoké

Při jízdě k Baltu přes Německo a Polsko by neměla být nějaká zásadní dopravní omezení. „Při cestách do Německa je dobré se podívat, kdy v jednotlivých spolkových zemích začínají prázdniny, tehdy je provoz nejhustší,“ dodal Sirota.

Například v Bavorsku začínají prázdniny až 31. července a trvají až do 11. září. V Sasku však prázdniny začínají 10. července.

Termíny ubytování se typicky vymezují od soboty do soboty. Pokud se ale s ubytovatelem domluvíte jinak, tak je výhodnější vyrazit na cestu v neděli nebo cestovat přes noc.

V Chorvatsku není problém případně pár hodin přespat v autě na parkovišti. Ovšem v Itálii to považují za nedovolené kempování a policie vás může z parkoviště vykázat a pokutovat.

Dálniční známka s přirážkou

Rakouskou dálniční známku se nevyplatí kupovat u benzinek před hranicemi, protože tuzemští podnikatelé je prodávají s přirážkou. Stejně tak turistům zprostředkovávají prodej českých elektronických známek s příplatkem.

Známku se vyplatí pořídit na první benzince po vjezdu do Rakouska, kde už jsou všude za oficiální cenu, podobný obchod jako v Česku tam nekvete.

Cestu k moři do Chorvatska prodraží dálnice i vyšší pokuty

Finance

Letos je rakouská desetidenní známka dražší o 30 eurocentů a stojí 9,90 eura (234 korun). Pamatujte ale, že elektronická známka v Rakousku platí až 18. den po zakoupení, nebo musíte v e-shopu zakliknout, že kupujete na firmu. Nejlehčí je známku koupit u benzinky při pauze na kávu, v papírové nalepovací verzi.

Známku mají letos dražší na Slovensku, kde vyjde na 12 eur (284 korun). Slovinci od 15. června zdražili sedmidenní známku z 15 na 16 eur (378 Kč).

Tankovat se vyplatí v Česku

Co se týče tankování, Česko má nyní ceny benzinu a nafty jedny z nejnižších v Evropě, vyplatí se tedy natankovat plnou nádrž doma.

Ještě levnější benzin je v Polsku a Chorvatsku, nejdražší je v Itálii, Francii a Řecku.

„Nafta ještě mírně zhruba o 10 haléřů zdraží, ale zvyšování cen by se mělo příští týden zastavit. Příznivé je, že cena ropy stagnuje a velkoobchodní marže v celé Evropě klesají. Velkoobchodní ceny už pomalu klesají,“ řekl Právu analytik ze společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Minimálně celý červenec podle něj budou řidiči v Česku tankovat za dobré ceny.

Kolik stojí palivo (Kč/l)
zeměbenzinnafta
ČR37,40 32,40
Německo43,90 38,30
Slovensko37,80 34,60
Rakousko37,50 36,40
Polsko34,70 33,30
Itálie44,00 40,20
Francie44,40 40,50
Maďarsko37,50 36,70
Španělsko38,00 34,30
Slovinsko34,20 35,00
Chorvatsko34,60 34,70
Bulharsko30,80 29,40
Řecko44,50 37,70
Zdroj: Zdroj: Evropská komise, k 26. 6.

Benzin a nafta jsou nejdražší téměř za dva měsíce

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám