Hlavní obsah

Kanaďané trhají prodejcům marihuany ruce. Den po legalizaci na ni stojí hodinové fronty

Toronto

V Kanadě ve středu povolili prodej a konzumaci marihuany k rekreačním účelům. Před obchody s konopnými produkty od Newfounlandu až po Britskou Kolumbii se začaly tvořit několikahodinové fronty lidí, kteří si přišli koupit první vládou posvěcené konopí. Bezprecedentní krok je ale krokem do neznáma, varují někteří odborníci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kanaďané stojí v dlouhých frontách na marihuanuVideo: Reuters

 
Článek

„Nikdy jsem nebyl tak hrdý na to, že jsem Kanaďan. Kanada je zase jednou pokrokovým globálním lídrem. Máme tu práva gayů, feminismus, potraty a dnes si můžeme už i zakouřit trávu, aniž bychom se báli zatčení policií,“ řekl deníku The New York Times devětadvacetiletý Marco Beaulieu, zatímco čekal ve frontě před vládou provozovanou prodejnou konopí.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Oslavy v ulicích Montrealu

Lidé legalizaci nejenže hned využili, ale spontánně ji slavili v ulicích. Atmosféra v zemi javorového listu tak teď připomíná americké oslavy konce prohibice, napsal New York Times.

Foto: Paul Daly, ČTK/AP

Fronta před jednou z provozoven

Nepromysleli následky

Někteří odborníci na veřejné zdraví a drogovou problematiku ale nadšení nesdílí. „Jedná se o největší změnu politiky vůči občanům za posledních padesát let. Je to chobotnice s mnoha chapadly. Nemyslím si, že federální vláda promyslela všechny dopady legalizace marihuany,“ nechal se například slyšet ministr pro bezpečnost veřejnosti Britské Kolumbie Mike Farnworth.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Za kouření marihuany na ulici už v Kanadě už nehrozí zatčení.

Ve stejném duchu se v editorialu vyjádřil i odborný magazín Medical Association Journal. Napsal, že se jedná o „nekontrolovaný experiment, z něhož budou těžit producenti konopí a výběrčí daní na úkor zdraví Kanaďanů“.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Jedna z mnoha fronta na jointy

Kanada si od liberálního přístupu k této měkké droze slibuje kontrolu nad prodejem, větší bezpečnost uživatelů i odstavení překupníků od zisku. Premiér Justin Trudeau při obhajobě nového rozhodnutí prohlásil, že černý trh díky legalizaci přijde ročně o šest miliard kanadských dolarů (103 miliard korun).

Podle novely zákona je v Kanadě legální držení 30 gramů konopí. Ve většině provincií je zároveň povoleno pěstovat v domácnosti nebo na zahradě čtyři rostliny konopí.

Reklama

Výběr článků

Načítám