Hlavní obsah

Ledoví muži sady nezmrazili

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ranní mrazy sady v severovýchodních Čechách nezmrazily. Jabloně ledové muže ustály. Pankrác, Servác a Bonifác zastihli jabloně krátce po odkvětu, kdy jsou stromy nejcitlivější.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Antonín Krobot při pravidelné kontrole kondice sadů

Článek

„Teplota úterní ráno spadla na minus půldruhého stupně pouze na necelé dvě hodiny. Mráz zmírnil povlak vody na plodech. Škody ale nějaké budou,“ míní majitel ovocnářské firmy Malus z Choustníkova Hradiště u Trutnova Antonín Krobot.

Zamlžovače, jejichž hustá mlha s přísadou glycerínu vyhání ze sadů mráz, svíce, ani zapálené balíky slámy ovocnáři tentokrát nenasadili. „Chvíli jsme v noci na středu, kdy teplota spadla na minus jeden stupeň, váhali. Nakonec jsme od toho upustili, i když to bylo na hraně. Ochránili bychom pouze část stotřicetihektarové výměry sadů,“ konstatoval šéf ovocnářů ze ZD Dolany na Náchodsku Jiří Fišer.

Slunečný víkend sevřou další deštivé epizody

Počasí

„Ačkoliv to podle prvotní předpovědi mělo vypadat jinak, ranní teplota ve středu klesla na minus dva stupně, což je za hranicí únosnosti. Dal jsem na meteorology a připravené balíky slámy po sadech nerozvezl. Když předpověď změnili, bylo pozdě. Stříkáme a potřebuji mít mezi stromy prostor,“ popsal Krobot.

Část letošní úrody jablek poškodily mrazy ze začátku dubna. Výraznější škody způsobené ledovými muži ovocnáři neočekávají. „Nebezpečně mrznout by už nemělo. Přesto budeme ve střehu. Za rizikový považuji pátek,“ podotkl Krobot.

Úrodu na zahrádkách i v sadech lze před mrazy uchránit

Domácí

„Dubnové mrazy odnesla především odrůda Idared,“ doplnil. Ostatní odrůdy přestály začátek dubna, kdy rtuť teploměru spadla v sadech na minus osm stupňů, bez pohromy. „Pokud nedojde k žádné katastrofě, očekáváme lepší úrodu než v loňském roce,“ míní Krobot.

Kam až letos vyšplhá cena jablek si ovocnáři netroufají odhadnout. Shodují se však v jednom. Jablka budou podobně jako mnohé další ovoce stále dražší. Cenu neovlivňuje ani tak zaklínadlo loňské slabé úrody, ale stále vyšší náklady ovocnářů.

Jablka prudce zdražují

Ekonomika

„Nelze donekonečna dělat jablka dotovaná z jiné produkce družstva. Nemůžeme to dohnat ani intenzivnějším zvyšováním produkce. Jenom za loňský rok byla ztráta deset milionů korun. Není možné si vytvořit rezervu pro případ nepředvídaných událostí,“ tvrdí Fišer z Dolan, kde družstevní prodejna stále prodává jablka od 20 do 30 korun za kilogram. Cena kila na pohled horších jablek se leckdy v Dolanech pohybuje okolo desetikoruny. „Při ceně patnáct korun za kilo jsem bez zisku,“ podotkl Fišer.

Cenu jablek ovlivní i úroda v Evropě, hlavně v Polsku, marže obchodníků a chuť zákazníků drahé ovoce kupovat. Česko soběstačné v jablkách z jedné třetiny, jich každoročně dováží okolo 80 tisíc tun. „Záleží, kolik budou spotřebitelé ochotní za ovoce zaplatit a obchodníci slevit,“ poznamenal předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Chladný bude celý květen, předpovídají meteorologové

Domácí

Pokud se ovoce neprodá, neskončí na hnoji. „To se občas děje v době nadúrody,“ tvrdí Ludvík, podle něhož budou letošním prubířským kamenem ovocnářského trhu meruňky, u nichž se čeká nejnižší úroda za posledních sedmnáct let. „Kilo meruněk, prodávané od 25 korun by klidně mohlo stát stovku,“ předjímá.

Reklama

Výběr článků

Načítám