Hlavní obsah

Úrodu na zahrádkách i v sadech lze před mrazy uchránit

Právo, Rudolf Voleman

Úrodu na zahrádkách i v sadech lze před nadcházejícími mrazíky s trochou práce a péče uchránit od úplného zničení. Základem je přikrýt zeleninu ve sklenících a pařnících netkanou textilií, zapálit tam nad ránem svíčky nebo petrolejky a v sadech rozdělat ohně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pokud zahrádkář vloží do fóliovníku netkanou textilii, tak se zmírní vliv mrazu o 1,5 až tři stupně, záleží na tom, jak je geotextilie tlustá. Hlavně se ale nesmí pro přikrytí používat igelit. Ten je dobrý, když je připevněný na nějaké konstrukci, ale nesmí se přitom dotýkat rostlin. Pokud se bude dotýkat květů a listů, tak ty zmrznou ještě brutálněji, než kdyby nebyly přikryté vůbec,“ řekl meteorolog a pozorovatel přírody Rudolf Kovařík z Šindelové na Sokolovsku.

Česko zasáhly bouřky, silný vítr lámal stromy

Počasí

„Výborné jsou rovněž svíčky nebo petrolejky. On se na to někdo usmívá, ale když máte fóliovník dva krát dva metry a dáte do něj svíčku, kterou navečer zapálíte, třeba v deset ve dvanáct, ale nejlépe ve tři ráno, abyste měli jistotu, že bude hořet až do rána, tak ze svíčky začne nahoru stoupat teplo a díky tomu začne vnitřní atmosféra fóliovníku cirkulovat. Je to velmi důležité, protože to ochrání vnitřek před proniknutím mrazu,“ uvedl.

„Pomáhá rovněž to, že se například jahody prolijí vodou,“ pokračoval Kovařík. „Paradoxní je na tom všem, že sníh, který napadne, tak květům vůbec vadit nebude,“ pokračoval meteorolog, který byl v polovině 70. let svědkem, když napadal sníh do rozkvetlých třešní, ale přitom jim neublížil.

Ještě není vyhráno

„Sníh jen květy pokryje a vlastně je ukryje před mrazem. Sníh má teplotu kolem nuly, a to je teplota, jež květu tolik neublíží, jako když je minus dva nebo tři stupně,“ dodal Kovařík, podle něhož pomáhá rovněž přenesení truhlíků a květináčů ze zahrady ke stěně domu nebo pod pergolu. „Domy mají teplotně úplně jiné poměry, než které jsou na rozlehlých volných prostranstvích,“ popsal. V sadech doporučuje zapálit staré balíky sena. „Jak se pohybuje ta masa kouře, tak znemožní pronikání mrazu k zemi do sadu,“ doplnil.

Vyhráno nad nadcházejícími mrazy nemají podle něj ani zahrádkáři, kterým již odkvetly angrešty a rybízy. „Když přijde mráz, tak poškodí ta holátka, tedy samotné tvořící se plody. Když po mrazu hned neopadají, tak mráz stejně zpotvoří jejich podobu a spadnou během svého zvětšování,“ poznamenal aktivní zahrádkář, který doporučuje obalit i tyto keře textilií.

Chladný bude celý květen, předpovídají meteorologové

Domácí

Na druhou stranu lze očekávat, že déšť srazí pyly k zemi, jeho jednotlivé částice s vodou nabobtnají a už nebudou létat, takže si oddechnou alergici. „A opět mě nebudou mít lidé rádi, protože mezi 5. a 8. červnem přijdou ještě malí ledoví muži, takže ani po tomto týdnu to nebude konec mrazů,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám