Hlavní obsah

Kvůli zabití synů nejvyššího představitele Hamásu zdražuje ropa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ropa ve středu zdražuje. Cena suroviny reaguje na vývoj na Blízkém východě, kde izraelský vzdušný úder v Pásmu Gazy zabil tři syny vůdce politického křídla Hamásu Ismáíla Haníji. Trh se obává, že se to mohlo negativně odrazit na jednání o příměří mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás.

Foto: Profimedia.cz

Auto Haníjových synů po zásahu dronem

Článek

Severomořská ropa Brent kolem 21:20 SELČ vykazovala růst o 1,2 procenta na 90,48 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu přidávala také 1,2 procenta na 86,23 dolaru.

Ropa během seance po zprávě o překvapivě silném růstu zásob suroviny ve Spojených státech krátce zlevňovala. Posléze v náladě trhu převládly obavy z narušení dodávek z Blízkého východu.

Smrt tří svých dětí arabské stanici Al-Džazíra potvrdil sám Haníja. Současně prohlásil, že tato událost nijak neovlivní požadavky hnutí při vyjednávání o dohodě o příměří a propuštění rukojmích. Izraelská armáda úder rovněž potvrdila a prohlásila, že všichni tři muži byli příslušníky vojenského křídla Hamásu.

Nejvyšší představitel Hamásu přišel při náletu o tři syny a tři vnoučata

Svět

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o 5,8 milionu barelů na 457,3 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali mírnější nárůst zásob, a to o 2,4 milionu barelů. Zásoby benzinu v USA vzrostly o 0,7 milionu barelů na 228,5 milionu barelů, zatímco analytici očekávali pokles o 1,3 milionu barelů.

Ke zlevnění ropy v průběhu seance přispěla rovněž zpráva o březnovém růstu inflace ve Spojených státech. Ta podpořila očekávání, že americká centrální banka (Fed) nebude spěchat se snižováním úrokových sazeb. Nižší úroky by mohly podpořit hospodářský růst, a tím i poptávku po palivech. Spojené státy jsou největší ekonomikou a největším spotřebitelem ropy na světě.

Izrael v Pásmu Gazy pokračuje ve válce proti palestinskému hnutí Hamás. Investoři se nadále obávají, že tato válka by mohla přerůst v širší konflikt na Blízkém východě a narušit dodávky ropy z tohoto regionu. Podporovatelem Hamásu je Írán, který je třetím největším producentem ropy v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), upozornila agentura Reuters.

Islamisté v Gaze se pochlubili videem, jak posílají rakety na izraelská města

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám