Hlavní obsah

Islamisté v Gaze se pochlubili videem, jak posílají rakety na izraelská města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristické hnutí Palestinský islámský džihád, které působí vedle Hamásu v Pásmu Gazy, na Telegramu zveřejnilo propagační video přípravy raket v pokoji v obytném domě na severu Pásma Gazy. Tyto konkrétní rakety pak měly Brigády Al-Kuds 4. dubna vyslat na izraelské město Sderot.

Foto: Telegram/screenshot

Příprava bomby Palestinského islámského džihádu

Článek

„Mudžáhidové raketových jednotek Brigád Al-Kuds připravují různé druhy raket k vypálení na sionistická města navzdory tomu, čím si prochází Gaza,“ říká hlas ve videu, na které upozornil Institut pro monitoring blízkovýchodních médií (MEMRI) a opatřil ho anglickými titulky.

„Mudžáhidové vstávají z trosek a za hluku letadel připravují raketové salvy, aby ‚uzdravili hrudě věřících‘,“ komentuje hlas dění na videu. Cituje při tom korán, konkrétně súru Pokání, kde se praví: „Bojujte tedy proti nim a Bůh je vašima rukama potrestá a zahanbí a dopomůže vám k vítězství nad nimi a uzdraví hrudě věřících.“ (9:14)

„Bylo by pro nás nepředstavitelné nečinně a potichu přihlížet čelem k okupačnímu útoku na náš lid,“ pokračuje hlas, který je počítačem upraven tak, aby byl anonymní.

Rakety podle letáku, jenž džihádisté ukazují kameře, jsou připraveny k útoku na město Sderot na jihu Izraele. Ve videu je pak vidět i jejich odpal.

Příliš škody naštěstí tato konkrétní střela velebená bojovníky v Izraeli nenapáchala. Server Times of Israel 4. dubna hlásil, že raketa Islámského džihádu poškodila ve Sderotu cestu.

Stačí jim přežít a útoky hned obnoví

Video je především ukázkou odolnosti militantních skupin operujících uvnitř Gazy. Stačí jim, aby přečkaly ofenzivu Izraelců, a po jejich stažení mohou s relativně malými prostředky obnovit útoky na území Izraele.

Židovský stát si jako cíl konfliktu vytyčil vymýcení Hamásu i dalších teroristických skupin.

Turecku nepovolili shazovat do Gazy humanitární pomoc, to na oplátku omezuje vývoz do Izraele

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám