Hlavní obsah

KVÍZ: Co všechno přinesl ekonomický rok 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflace, centrální banky, úrokové sazby a drahé energie a potraviny. To jsou v posledních dvou letech nejčastější slova, přijde-li řeč na nějaké ekonomické téma. Ve světě ekonomiky se toho ale samozřejmě děje více. Co podstatného se odehrálo nejen ve světě, ale i v Česku? Otestujte se v našem kvízu, který se ohlíží za právě končícím rokem 2023.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek
1. Začneme zlehka. Hned 1. ledna se eurozóna rozrostla o nového člena. O jakou zemi šlo?
Foto: Dado Ruvic, Reuters
2. V březnu světem ekonomiky otřásly negativní zprávy z bankovního sektoru. Na krach několika bank v USA navázala kritická situace ve druhé největší švýcarské bance Credit Suisse. Pokud by její rozsáhlé finanční problémy skončily krachem, byl by v ohrožení globální finanční systém. To se nakonec nestalo a Credit Suisse převzala konkurence. O jakou banku šlo?
3. Ekonomicky náročný rok potkal Hollywood, kde v květnu vypukla nejdelší a nejrozsáhlejší stávka od šedesátých let. Odborový svaz herců SAG-AFTRA se se studii dohodl až 9. listopadu po 118 dnech stávkování. Ještě o něco déle ale stávkovala jiná skupina, která ji vyhlásila jako první. O koho šlo?
Foto: Envato Elements
4. Stejně jako v loňském roce i letos Evropa řeší energetiku a její budoucnost. V popředí je sice stavba terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG), pozadu ale nezůstává ani jaderná energetika. V dubnu došlo k otevření největšího jaderného reaktoru v Evropě. Kde to bylo?
5. Hlavním technologickým objevem tohoto roku je prudký rozvoj umělé inteligence (AI). Všeobecnou pozornost na sebe strhl především chatovací nástroj ChatGPT. Která firma za ním stojí?
Foto: Dado Ruvic, Reuters
6. Nobelovu cenu za ekonomii v letošním roce získala Američanka Claudia Goldinová. Za co konkrétně ji švédská Královská akademie věd ocenila?
7. Čínskou ekonomiku momentálně trápí řada problémů. Jedním z nich je například vysoká nezaměstnanost mladých lidí (16 až 24 let). Víte, jaké rekordní úrovně při zaokrouhlení na celá procenta v červenci dosáhla?
8. A na pár otázek zamíříme i do tuzemských vod. Jeden z hlavních zákonů, který vláda premiéra Petra Fialy (ODS) dosud prosadila, je tzv. konsolidační balíček. Jeho součástí je mj. úprava daně z přidané hodnoty (DPH), která se sjednocuje do dvou sazeb: základní 12procentní a zvýšené 21procentní. Jedna položka byla od DPH zcela osvobozena. Víte která?
9. Stejně jako v roce 2022 se i letos ve světě ekonomiky nejvíce řeší vysoká inflace. Nejinak tomu je i v Česku, kde růst spotřebitelských cen vyvrcholil loni v listopadu, když meziroční míra dosáhla rovných 18 procent. Letos pozorujeme, jak inflace postupně klesá, přičemž už několik měsíců je jednociferná. Ve kterém měsíci se v meziročním srovnání poprvé dostala pod 10 procent?
Foto: Envato elements
10. V září vyšlo najevo, že vydavatelství Mafra koupí od koncernu Agrofert skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka. Kromě mediálního domu ale byla součástí dohody také koupě chemické firmy. Jaké?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Kolik toho víte o zemi pizzy, kávy a světově proslulých památek?

Cestování

KVÍZ: Nejbohatší lidé světa a jejich byznys

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám