Hlavní obsah

Krabička cigaret podraží, Klaus podepsal vyšší spotřební daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kuřáci za krabičku cigaret v příštích dvou letech zaplatí v průměru o čtyři koruny víc. Důvodem je zvýšení spotřební daně kvůli směrnici Evropské unie. Zákon podepsal prezident Václav Klaus.

Foto: Profimedia.cz

Cigarety opět podraží.

Článek

Zvýšení spotřební daně se týká cigaret a také řezaného tabáku. Krabička cigaret by tak měla být od příštího roku v průměru o dvě koruny dražší než nyní. Od přespříštího roku by se její cena měla zvýšit o další dvě koruny. Více podražit by měly levnější značky cigaret.

Ministerstvo financí předpokládá, že příští rok přinese vyšší daň z tabákových výrobků státnímu rozpočtu o 1,4 miliardy korun více a o rok později o dalších 1,7 miliardy korun více ve srovnání s letoškem.

Podle odhadů tabákové společnosti Philip Morris v prvním pololetí letošního roku klesl tuzemský cigaretový trh o 3,6 procenta, když se prodalo 9,9 miliard kusů cigaret. [celá zpráva]

Vládní novela také zavádí opatření proti daňovým únikům. Například dovozci některých druhů zboží, které dani podléhá, budou muset finančním úřadům hlásit všechna místa, kam zboží můžou dovézt, a úředníci jim tato místa budou schvalovat. V dokladech při dopravě pohonných hmot bude muset být uvedeno, kam se nafta nebo benzín vezou.

Reklama

Výběr článků

Načítám