Hlavní obsah

Koruna významně oslabila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po čtvrtečním zveřejnění lednové inflace koruna přechodně oslabila až k úrovni 25,50 CZK/EUR. Ztrátu sice později smazala, trend oslabování kurzu je ale v posledních týdnech jasný. Česká národní banka (ČNB) by však kvůli tomu neměla přestat snižovat úrokové sazby ani intervenovat na trhu, řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Pokud centrální banka nějaké kroky k posílení koruny učiní, bude se podle něj pravděpodobně jednat o intervenci verbální v kombinaci s pomalejším snižováním sazeb.

Článek

Jen od začátku února koruna oslabila už o tři procenta, konstatoval Novák poté, co Český statistický úřad ve čtvrtek ráno zveřejnil data o inflaci, která v lednu dosáhla meziročně 2,3 procenta.

Ve čtvrtek odpoledne nicméně koruna prvotní propad k úrovni 25,50 CZK/EUR smazala. Podle Nováka nejspíš kvůli tomu, že taková hodnota se pro část trhu už jevila jako zajímavá pro nákup koruny. „Rovněž pro exportéry se jedná o zajímavý kurz pro zajištění. Koruně však mohly pomoci i komentáře centrálních bankéřů (A. Michl, E. Zamrazilová), že úrokové sazby zůstanou výše,“ vysvětlil dále Novák.

Slabší kurz každopádně nemůže příliš těšit bankovní radu ČNB. Ta totiž pro letošní první čtvrtletí prognózuje průměrný kurz 24,70 CZK/EUR. Na této úrovni ovšem byla česká měna naposledy v polovině ledna.

Inflace zkrocena? V lednu klesla nad očekávání

Ekonomika

Novák nicméně neočekává, že by kvůli padající koruně přestala ČNB snižovat úrokové sazby, a to ani v případě dalšího oslabování.

„Krátkodobé oslabení na 25,80–25,90 CZK/EUR nelze úplně vyloučit, ale k tomu, že by se koruna držela na těchto hodnotách po delší dobu, řádově měsíce, jsem skeptický. Alternativně oslabení koruny nad hladinu 26 CZK/EUR by již bankovní radě ČNB podle mě začalo vadit, ale na reálné devizové intervence bych úplně nespoléhal,“ myslí si.

„ČNB by podle mě zvolila kombinaci verbálních intervencí a pomalejšího snižování úrokových sazeb. Rovněž by mohla navýšit měsíční objem prodejů výnosů z devizových rezerv, který je nyní necelých 300 milionů eur měsíčně,“ dodal.

Jako nejvíce pravděpodobný scénář pro první polovinu tohoto roku analytik vidí, že se koruna vůči jednotné evropské měně stabilizuje v rozmezí 24,70–25,50 CZK/EUR. Tento předpoklad by mohl nabourat jen negativní šok, ať už jde o geopolitické riziko, bankovní krizi či prudké zhoršení ekonomické aktivity v Evropě nebo USA.

Jestřáb Michl k příznivému poklesu inflace: Sazby zůstanou i tak vyšší, než bylo zvykem

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám