Hlavní obsah

Jestřáb Michl k příznivému poklesu inflace: Sazby zůstanou i tak vyšší, než bylo zvykem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokles inflace, která v lednu dosáhla meziroční míry 2,3 procenta a dostala se tak blízko dvouprocentnímu cíli České národní banky (ČNB), předznamenává, že centrální banka bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb. Guvernér ČNB Aleš Michl ale ve čtvrtek na sociální síti X po zveřejnění příznivých údajů varoval, že sazby budou dál na vyšší úrovni, než bylo zvykem posledních více než deset let.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Guvernér České národní banky Aleš Michl.

Článek

Ačkoliv se ČNB podařilo obnovit cenovou stabilitu, zůstane banka jestřábí (ostražitá), upozornil Michl ve svém příspěvku. Jádrová inflace je totiž podle něj stále vysoká a ekonomice navíc hrozí proinflační rizika - slábnoucí koruna a deficit veřejných financí.

„To jsou argumenty, proč budeme úrokové sazby snižovat opatrně a proč proces snižování sazeb můžeme kdykoliv zastavit. Očekáváme, že sazby budou na vyšší úrovni, než jsme byli zvyklí posledních více než 10 let. Ekonomiku je totiž potřeba založit na úsporách, a nikoliv na dluzích,“ napsal Michl na síti X.

Jako největší proinflační riziko se momentálně zdá citelné oslabování koruny. Česká měna ztratila jen od začátku února vůči euru tři procenta a po zveřejnění lednové inflace na chvíli prolomila hranici 25,5 CZK/EUR.

Základní úroková sazba v Česku v současnosti činí 6,25 procenta. Na tuto hodnotu se dostala minulý týden, když centrální banka rozhodla o snížení o půl procentního bodu.

Inflace zkrocena? V lednu klesla nad očekávání

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám