Hlavní obsah

Klimatizace jdou na dračku, vedro zvedlo prodeje o 400 procent

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úmorná vedra, která v posledních týdnech sužují obyvatele České republiky, ženou lidi do obchodů s elektrem. Ve velkém tam nakupují větráky a klimatizace. Jejich prodeje se oproti jiným obdobím zvýšily až čtyřikrát. Lidé přitom za úlevu před vysokými teplotami neváhají utratit mnoho tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„O chladicí systémy mají lidé během tropických teplot až čtyřnásobně vyšší zájem oproti dnům s průměrnou letní teplotou. Vzhledem k tomu, že letos už jsme zažili velký počet tropických dnů, evidujeme i oproti loňsku vyšší odbyt těchto zařízení,“ řekl Právu ředitel prodeje Expert Elektro Robin Weintritt.

Nejvyhledávanějšími jsou podle něho mobilní klimatizace, které si zákazníci mohou pořídit už od 6000 korun. „Prodeje klimatizací vzrostly téměř čtyřnásobně, zájem o ventilátory, které se dají pořídit již za 400 korun, je přibližně dvojnásobný,“ řekl Weintritt.

Vzduch nejen chladit

Mobilní klimatizace jsou podle něho oblíbené pro svou multifunkčnost, když kromě chlazení umějí vzduch i odvlhčovat a čistit. „Nové modely bývají vybaveny také časovačem a termostatem, takže nevyžadují velkou péči. Výhodou moderních klimatizací je také jejich nižší energetická náročnost, proto nemusíte mít obavy, že by se z chlazení bytu či domu stala finanční přítěž,“ dodal.

Zvýšený zájem potvrdila i mluvčí řetězce obchodů s elektrotechnikou Datart Jana Choroušová.

Oblíbené ventilátory

„Vliv tropických teplot a obecně teplejšího počasí je v případě klimatizací a větráků každoročně více než znatelný a zájem o tyto přístroje roste v těchto dnech diametrálně,“ řekla Choroušová.

Nejoblíbenější komoditou jsou podle ní stále ventilátory, ale lidé stále častěji nakupují mobilní klimatizace, a to i díky tomu, že jejich ceny klesají na takovou úroveň, že si je může dovolit stále větší počet zájemců.

„Meziročně stále rostou, a to nejen díky jejich klesající pořizovací ceně, ale i díky zlepšujícím se parametrům. Klimatizace se neustále zmenšují, ale zároveň se zvětšuje plocha ochlazovaného prostoru,“ vysvětlila.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám