Hlavní obsah

Jsme připraveni uvolnit měnovou politiku, řekl šéf ECB. Euro reagovalo propadem

– Brusel • Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) je připravena v březnu uvolnit svou měnovou politiku, pokud výkyvy na finančním trhu nebo dopady nízkých cen energií sníží inflační očekávání. V projevu před výborem pro hospodářské a měnové záležitosti Evropského parlamentu to v pondělí prohlásil prezident Evropské centrální banky Mario Draghi.

Foto: Hannibal Hanschke/Files, Reuters

Ilustrační foto

Článek

ECB bude podle Draghiho za prvé zkoumat vliv nízké dovozní inflace na domácí mzdy, tvorbu cen a na inflační očekávání. Za druhé pak bude ve světle nedávných turbulencí na finančních trzích analyzovat, jak její předchozí měnové stimuly ovlivňují finanční systém, zvláště banky. Pokud některý z těchto dvou faktorů bude mít za následek riziko zhoršení cenové stability, nebude ECB váhat a bude jednat, dodal Draghi.

Na posledním zasedání ECB Draghi posílil vyhlídky na další uvolnění měnové politiky v březnu, protože inflační očekávání se kvůli poklesu cen energií snížila. Další snížení inflačních očekávání zvyšuje riziko zakořenění nízké inflace a ztrátu důvěryhodnosti ECB.

Draghi v projevu v Evropském parlamentu rovněž vyzval vlády jednotlivých zemí, aby i ony pomohly zlepšit ekonomickou situaci podpůrnými rozpočtovými politikami.

Euro v reakci na projev Draghiho výrazně oslabilo vůči dolaru. Kolem 17:30 SEČ vykazovala jednotná evropská měna pokles o procento na 1,1144 USD.

Investoři jsou klidnější

Vyhlídky na nové kroky na podporu hospodářského růstu zmírnily averzi investorů vůči riziku. Zvrátil se tak trend z minulého týdne, kdy investoři kvůli obavám ohledně vývoje světové ekonomiky nakupovali místo dolarů měny považované za bezpečné útočiště v období nejistoty, například japonské jeny.

Ty ale vůči dolaru také oslabily. Premiér Šinzó Abe v reakci na to prohlásil, že je Tokio připraveno podniknout kroky proti nadměrným výkyvům na devizovém trhu.

Podle agentury Reuters tak signalizoval možnou intervenci s cílem oslabit domácí měnu. Abe rovněž vyjádřil naději, že finanční představitelé skupiny G20 příští týden na setkání v Šanghaji přijmou opatření potřebná k řešení současných hospodářských problémů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám