Hlavní obsah

ECB tlačí na banky, aby půjčovaly. Za uložené peníze zaplatí víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek snížila svou depozitní sazbu na minus 0,30 procenta z dosavadních minus 0,20 procenta. Snaží se tak podpořit hospodářský růst a inflaci v eurozóně. Pumpovat eura do ekonomiky přes nákupy dluhopisů bude nejméně do jara 2017.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Guvernér ECB Mario Draghi

Článek

Záporná depozitní sazba znamená, že finanční ústavy musejí za své peníze uložené u centrální banky platit. ECB tím tlačí komerční banky k většímu poskytování půjček.

Banka také rozhodla o prodloužení programu nákupů dluhopisů o půl roku, minimálně do konce března 2017. Od letošního března v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky pumpuje do finančního systému asi 60 miliard eur (přes 1,6 biliónu Kč) měsíčně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Inflace těsně nad nulou

Statistický úřad Eurostat ve středu oznámil, že meziroční míra inflace v eurozóně zůstala v listopadu na říjnové úrovni 0,1 procenta. Cílem ECB přitom je, aby se meziroční tempo růstu spotřebitelských cen pohybovalo těsně pod dvěma procenty.

Vyhlídky na další uvolňování měnové politiky v eurozóně již delší dobu tlačí dolů kurz eura. Dolar naopak těží z očekávání, že americká centrální banka (Fed) tento měsíc přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let. Ve středu tak jednotná evropská měna sestoupila k dolaru na nejnižší úroveň od dubna.

Koruna k euru odpoledne mírně oslabila na 27,07 CZK/EUR. Vůči dolaru výrazně posílila o padesát haléřů až na 24,92 CZK/USD.

Evropská komise začátkem listopadu předpověděla, že ekonomika eurozóny v celém letošním roce stoupne o 1,6 procenta. Zlepšila tak svou předchozí prognózu, která celoroční hospodářský růst odhadovala na 1,5 procenta. V příštím roce počítá komise se zrychlením růstu na 1,8 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám