Hlavní obsah

Jedna pošta pro 50 tisíc lidí nestačí. Radnice pro Ostravu-Jih poslala protestní nótu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritika rušení poštovních poboček zaznívá sice ze všech měst, v městském obvodu Ostrava-Jih jsou ale už několik dní rozžhavení doběla. Na území, kde žije přes 100 tisíc lidí, totiž nyní zbudou jen dvě pobočky, což bude představovat nejhorší dostupnost této služby v rámci celé republiky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jednou z poboček, které se mají v Ostravě-Jihu zrušit, je pobočka v ulici Dr. Martínka (na snímku)

Článek

Jen pro srovnání, například ve městě Olomouc, které má rovněž něco málo přes 100 tisíc obyvatel, má poboček zůstat sedm.

Radnice proto v úterý poslala protestní dopis ministru vnitra Vítu Rakušanovi a zástupci generálního ředitele České pošty Miroslavu Štěpánovi. Žádá přehodnocení plánů a zachování poboček.

Největší městský obvod Ostravy má doposud osm poboček České pošty, od července ale mají fungovat jen dvě. Jedna na sídlišti Bělský Les, kde se čekací doby pohybují často v několika desítkách minut, a druhá v Avion Shopping Parku, která je také velmi vytížená. Asi třetinu obyvatel Ostravy-Jihu přitom tvoří senioři, kteří se bez pošty neobejdou. Protestní dopisy ministrovi už zaslali primátor Ostravy a hejtman Moravskoslezského kraje, nyní se k nim připojila i radnice pro Ostravu-Jih.

Lidem se nelíbí rušení pošt v OstravěVideo: Novinky

Pošta zrušila tendr na průzkum spokojenosti. Měl stát 40 milionů

Ekonomika

„U nás na Jihu zůstanou podle zaslaných informací pouze dvě pobočky, tedy jedna pobočka pro 50 774 obyvatel. V Českých Budějovicích se srovnatelným počtem obyvatel bude od 1. července fungovat jedna pobočka pro 12 574 obyvatel, v Olomouci jedna pobočka pro 15 046 obyvatel, v Karviné jedna pobočka pro 13 113 obyvatel. Obdobné plánování opodstatněně vzbuzuje otázku, podle jaké metodiky se při plánování rušení poboček postupovalo. Bohužel to vypadá, že tak bylo činěno od vzdáleného stolu bez znalosti reálného prostředí dané lokality,“ píše se v dopise schváleném radními ostravského městského obvodu.

Dopis také upozorňuje na chystané zrušení pobočky v Horní ulici v Hrabůvce, kde radnice při rekonstrukci objektu provedla rekonstrukci právě pro potřeby České pošty.

„Neprojednat v dostatečném předstihu avizované změny se zástupci obcí považuji za skutečně nešťastné. Od pátku 31. března permanentně odpovídám obyvatelům našeho obvodu na četné dotazy ohledně budoucí dostupnosti služeb České pošty, a to bez předjednání a srozumitelného zdůvodnění. V této situaci tak mohu odpovídat pouze, že Česká pošta rozhodla, což je skutečně málo,“ píše se v dopise podepsaném starostou Martinem Bednářem (ANO), jehož znění schválili radní v úterý na mimořádné schůzi.

Pošta nakonec propustí méně lidí, než se čekalo

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám