Hlavní obsah

Pošta nakonec propustí méně lidí, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pověřený zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán v pondělí představil kritéria, podle kterých se rozhodovalo při rušení 300 poboček. Pošta podle něj zruší v pobočkové síti kolem 950 míst, původně se předpokládalo víc. Novinky sledovaly tiskovou prezentaci v přímém přenosu.

Tisková konference České poštyVideo: Novinky

 
Článek

Štěpán oznámil, že pošta zruší v pobočkové síti kolem 950 pracovních míst, původně se přitom očekávalo 2300. Část zaměstnanců podle něj najde uplatnění v rámci jiných služeb nebo v rámci projektu Pošta partner. Další lidé by mohli pracovat jinde, Štěpán zmínil například jednání s Vězeňskou službou.

Konkrétní zaměstnanci se o zrušení pracovního místa dozvědí 21. dubna.

Vedle zrušení 950 pozic na pobočkách dojde k 1. červenci i k redukci logistiky. Celkem by tak mělo být zrušeno kolem 1600 míst.

Již minulý týden pošta naznačila, že klíčovou roli hrála návštěvnost konkrétní pobočky, počet transakcí, celková ekonomika provozu, ale i vzdálenost od MHD či bezbariérový přístup.

Do budoucna by měly být pro delší transakce, jako je CzechPoint či bankovní služby, vyčleněny zvláštní přepážky. Pošta se chce více zaměřit na propagaci objednávkového systému na konkrétní čas.

Pošta zveřejnila seznam rušených poboček

Domácí

Kopřivnice vs. Ústí nad Orlicí

Na příkladu Kopřivnice dokumentoval, že město s 20 000 obyvatel obsluhuje jediná pošta, ale zároveň je ve městě pět balíkoven a čtyři balíkoboxy.

Naopak v Ústí nad Orlicí jsou aktuálně čtyři pobočky, z nich tři by měly být zrušeny, přičemž z hlediska tzv. přepážkohodin určujících vytíženost přepážek, by měla jedna pošta stačit.

To dokladoval i na situaci v rámci Evropy, kde bude pobočková síť stále patřit k nejhustším.

Ke snížení počtu poboček přistupuje státní podnik kvůli ekonomickým problémům a prohlubující se ztrátě.

„Česká pošta je nucena si na provoz pobočkové sítě půjčovat u komerčních bank,“ uvedl Štěpán.

Za prodej zrušených poboček by pošta podle Štěpána mohla získat kolem 750 milionů korun.

Odpor starostů

Proti uzavírání pošt se okamžitě vzedmula vlna nevole ze strany starostů, kteří si stěžovali, že s nimi nebyl návrh na redukci sítě konzultován. Pošta v reakci avizovala, že se nebrání dohodě o případném uzavření jiné než navrhované pobočky.

Počet rušených poboček by se nicméně již měnit neměl. Nyní Česká pošta provozuje 3200 poboček a k redukci jejich sítě přistupuje mimo jiné kvůli tomu, že zájem o poštovní služby na pobočkách během posledních pěti let klesl o 40 procent.

Zatímco v roce 2018 pošta provedla na pobočkách 213 milionů transakcí, letos to bude 125 milionů transakcí.

„Neříkáme, že nebudou na pobočkách fronty,“ připustil Štěpán.

Rušení pošt v Ostravě: Senioři nadávají a pláčou

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám