Hlavní obsah

Japonská ekonomika před olympiádou rostla více, než se čekalo

Novinky, ČTK, bož

Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla více, než se původně očekávalo. Podle předběžných údajů se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil v celoročním přepočtu o 1,3 procenta. Silný vývoz zastínila malá spotřeba během výjimečného stavu vyhlášeného kvůli pandemii covidu-19. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila japonská vláda.

Foto: Issei Kato, Reuters

Bezpečnostní pracovník na paralympijských hrách v Tokiu

Článek

Převedení výkonu ekonomiky v daném čtvrtletí do celého letošního roku představuje tradiční americký způsob analýzy. Evropské státy tuto metodiku zpravidla nepoužívají.

Ekonomové v průměru očekávali anualizovaný růst o 0,7 procenta. V období od ledna do března třetí největší ekonomika světa podle tohoto parametru klesala o 3,7 procenta.

Japonsko zaostává za ostatními velkými ekonomikami v očkování proti covidu-19. Vývoj HDP podle agentury Kjódó naznačuje nedostatečnou dynamiku hospodářského oživení.

MMF zlepšil výhled růstu globální ekonomiky na 4,9 procenta

Ekonomika

Poměrně slabé oživení Japonska poukazuje na to, že tamní vláda dostává pandemii pod kontrolu s obtížemi. „Výsledky vývoje HDP ve mně vyvolávají smíšené pocity,” doplnil k tomu japonský ministr hospodářství Jasutoši Nišimura.

„Naší prioritou je zabránit šíření koronaviru. Na ekonomiku má negativní dopad, že se tato situace vleče,” dodal.

Olympijské hry, které s v Japonsku v minulých týdnech konaly, byly kvůli vývoji epidemie v zemi bez diváků. Podle odhadů i z toho důvodu bude celý podnik vysoce ztrátový a vyžadovat finanční injekci od japonské vlády kolem 90 miliard jenů (17,73 miliardy korun).

Reklama

Související články

Japonci chtěli spojit Nissan s Hondou

Zástupci japonské vlády navrhovali automobilkám Nissan a Honda fúzi, jež by vytvořila národního šampiona v odvětví a zajistila jeho budoucnost v zemi....

Výběr článků

Načítám