Hlavní obsah

MMF zlepšil výhled růstu globální ekonomiky na 4,9 procenta

Novinky, ČTK, bož

Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil výhled růstu globální ekonomiky na příští rok na 4,9 procenta, uvedl v úterý v aktualizaci svého jarního výhledu. Dosud čekal růst o půl procentního bodu nižší.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Sídlo MMF ve Washingtonu

Článek

Fond ale varoval, že ekonomika se zotavuje nerovnoměrně, což je podle něj důsledek slabého postupu očkování proti covidu-19 v některých zemích.

„Přístup k vakcínám se ukázal jako hlavní linie zlomu, podél které se zotavení globální ekonomiky dělí na dvě části: na země, které se ještě letos mohou těšit na další normalizaci aktivit, a na ty, které se budou nadále setkávat s opakovanými případy infekce a rostoucím počtem úmrtí,” uvedl MMF.

„Zotavení ale není jisté ani v zemích, kde je výskyt infekce nyní velmi nízký, jestliže virus bude přetrvávat jinde,” dodal MMF.

Výhled na letošní rok měnový fond ponechal beze změn a nadále počítá s šestiprocentním růstem, který do značné míry jen smazává loňský rekordní propad způsobený pandemií.

Česká ekonomika si letos povede hůř, než se čekalo

Ekonomika

Do první skupiny zemí patří podle fondu téměř všechny vyspělé ekonomiky. Naopak výhled pro velkou část rozvojových a mladých tržních ekonomik je proti dubnu horší.

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka podle jarního výhledu poroste o 4,2 procenta. Ještě v podzimním výhledu MMF počítal s růstem o 5,1 procenta.

V roce 2022 se potom český HDP má zvýšit o 4,3 procenta. Tento národní odhad fond v úterý neaktualizoval.

Za loňský rok zaznamenalo Česko propad HDP o 5,6 procenta, zotavení tedy přijde až příští rok.

Loňský výkon ekonomik silně poznamenala globální pandemie nemoci covid-19 a s ní související restrikce.

Reklama

Výběr článků

Načítám