Hlavní obsah

Japonci chtěli spojit Nissan s Hondou

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci japonské vlády navrhovali automobilkám Nissan a Honda fúzi, jež by vytvořila národního šampiona v odvětví a zajistila jeho budoucnost v zemi. S odkazem na tři obeznámené zdroje to tento týden napsal list The Financial Times (FT).

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Návrh měl padnout koncem loňského roku z důvodu obav, že japonská výroba aut ztrácí v době sílící konkurence s nástupem samořídících elektrických vozů dech.

Obě firmy ale údajně návrh obratem zamítly a následně ho pohřbily zmatky související s šířením koronaviru.

Automobilky se fúzemi snaží čelit sílícím tlakům. PSA se spojuje s Fiat Chryslerem, Ford zase loni spojil síly s Volkswagenem. A zatímco Nissan figuruje v alianci s Renaultem a Mitsubishi Motors, Honda žádného strategického spojence nemá.

Kancelářští zaměstnanci Hondy pracují na výrobní lince. Kvůli koronaviru není dost dělníků

AutoMoto

Právě na složitou kapitálovou strukturu Nissanu s dvěma dalšími podniky poukazovala Honda, když odmítl návrh na sblížení. Nissan se zase podle FT soustředil na stabilizaci po zatčení a pozdějším útěku bývalého dlouholetého šéfa Carlose Ghosna, viněného z finančních machinací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám