Hlavní obsah

Investory začaly opět lákat české nemovitosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trh s českými komerčními nemovitostmi se po několika hubených letech opět rozjíždí. Poptávku po kancelářích či obchodních centrech postupně srážela pandemie, drahé úvěry a obavy z války na Ukrajině. Zájemci kvůli nim vyčkávali nebo poptávali nemovitosti v zahraničí. Letos by objem investic měl opět růst, podle odhadů mezi 10 a 30 procenty.

Foto: Jiří Rubeš, Profimedia.cz

Prodej obchodního centra Arkády Pankrác byl jednou z největších realitních transakcí prvního čtvrtletí

Článek

Narůstající aktivity na trhu si všímají realitní poradci, kteří u transakcí asistují. „Od začátku roku se objevilo mnohem více majitelů, kteří se rozhodli prodávat,“ uvádí Fraser Watson, jenž vede investiční oddělení v české části poradenské společnosti Savills.

Vlastníci nechtěli budovy prodávat v nejisté době a se slevami, k nimž se je kupci snažili přimět. Změnu přineslo rozhodnutí centrálních bank přestat zvyšovat úrokové sazby. Některé dokonce začaly s jejich snižováním. Díky výhodnějším úvěrům si majitelé teoreticky mohou vybírat mezi více zájemci a nejsou pod takovým tlakem zlevňovat. Také kupující se podle Watsona začali domnívat, že další slevy už nepřijdou.

Investory začaly opět lákat české nemovitosti

Ekonomika

Poradenská firma Knight Frank očekává, že v dalším průběhu roku aktivita investorů ještě vzroste. Silná by mohla být hlavně druhá polovina roku. Pomůže i předpokládané snižování sazeb ze strany Evropské centrální banky. Komerční nemovitosti se totiž až na výjimky obchodují v eurech.

„Kapitálu mezi českými investory je dostatek, ať již v rukou těch privátních investorů, či realitních fondů. Čekají na vhodné příležitosti. Na trh se postupně dostává několik komerčních nemovitostí, z nichž některé jsou prémiové a v top lokalitách centra Prahy, bude tedy z čeho vybírat,“ konstatuje Zdenka Klapalová, partnerka společnosti Knight Frank.

Investory lákají i kanceláře

Zájem je například o logistické nebo maloobchodní nemovitosti. A ožít by podle poradců měla i poptávka po kancelářích.

To potvrzují také samotní investoři. Po vhodných budovách ke koupi se rozhlíží třeba investiční skupina Mint Investments. Atraktivní pro ni jsou kvůli novým evropským pravidlům, která zesílí tlak na plnění ekologických norem. Ta v pátek EU definitivně posvětila. Rekonstrukci kvůli nim bude vyžadovat většina kancelářských budov.

„Vnímáme v tuto chvíli příležitost koupit takové budovy a rekonstruovat je, aby toho dosáhly,“ řekl Právu Sebastien Dejanovski, partner Mint Investments. Firma tím sází na to, že jejich včasným pořízením získá konkurenční výhodu.

Otázkou je, zda se zvýšený investorský apetit projeví už na letošních číslech. Není jisté, jestli se letos započaté obchody stihnout uzavřít do konce roku.

V prvním čtvrtletí se podle dat Knight Frank zobchodovaly nemovitosti za 550 miliard eur, tedy v přepočtu takřka 14 miliard korun. To je zhruba stejně jako v prvním kvartálu loňského slabého roku. Odhady nasvědčují tomu, že navzdory růstu ještě nedojde k úplnému zotavení z útlumu. I proto, že některé započaté obchody se protáhnou do dalšího roku.

„Předpokládáme, že celkový objem investic v roce 2024 by mohl dosáhnout 1,5 až 1,8 miliardy eur,“ domnívá se Lenka Šindelářová, vedoucí oddělení průzkumů Knight Frank. S celkovou výší investic kolem 1,5 miliardy počítají i Savills.

Letošek by tak mohl být lepší než loňský rok, kdy investoři za české reality utratili 1,38 miliardy eur. Z dlouhodobého pohledu však bude stále podprůměrný.

Pražské flexibilní kanceláře jsou druhé nejatraktivnější v Evropě. Lákají i velké korporace

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám