Hlavní obsah

Inflace v Polsku v listopadu překvapivě klesla na 17,4 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace v Polsku v listopadu podle předběžných údajů klesla na 17,4 procenta z říjnové hodnoty 17,9 procenta. Ve své předběžné zprávě to ve středu oznámil polský statistický úřad. Pro ekonomy je to překvapivé, čekali totiž další růst cen a inflaci 18 procent a více. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,7 procenta, zatímco analytici čekali více než procentní růst.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Polský ekonomický institut (PIE) předpovídá, že inflace se začne soustavněji snižovat od března příštího roku. Institut, který je poradním orgánem polské vlády, to uvedl v reakci na listopadová čísla o vývoji spotřebitelských cen.

„Od března inflace začne zpomalovat, což bude výsledek poklesu cen ropy a slabšího růstu cen potravin ve světě,“ řekl analytik PIE Jakub Rybacki, kterého citovala agentura PAP.

Rybacki očekává, že na začátku příštího roku se inflace zvýší, kulminovat nad 20 procenty bude patrně v únoru, protože se počítá se znovuzavedením vyšší sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u elektřiny, pohonných hmot a plynu. Na konci roku by inflace podle něj mohla být nad hranicí osmi procent.

V rámci Visegrádské skupiny (V4) má nejvyšší inflaci Maďarsko, kde v říjnu činila 21,1 procenta. Následuje Polsko, pak s hodnotou 15,1 procenta Česká republika a nejnižší inflaci v rámci V4 mělo v říjnu Slovensko, kde její růst zrychlil na 14,9 procenta.

V Německu Češi ušetří, v Polsku berou vše

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám