Hlavní obsah

Hrozí další krize regionálních bank v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří analytici na Wall Street zažívají v poslední době déjà vu. Je tomu rok, co loni v březnu v USA vypukla menší bankovní krize potom, co zkrachovala regionální banka Silicon Valley Bank a některé další následovaly. Americká centrální banka (Fed) tehdy zhoršení krize zamezila, někteří ale varují, že se situace může znovu opakovat.

Foto: Profimedia.cz

Logo New York Community Bank před sídlem banky v Hicksville v New Yorku.

Článek

Zatímco loni se problémy bank týkaly rizik spojených s rostoucími úrokovými sazbami, tak nyní se pozornost obrací na trh s komerčními nemovitostmi, který má v USA hodnotu 20 bilionů dolarů (bezmála 466 bilionů Kč), napsal server americké televizní stanice CNN.

Po desetiletích růstu, který podpořily nízké úrokové sazby, a tudíž snadno dostupné úvěry, narazily komerční nemovitosti na zeď. Ocenění kancelářských a maloobchodních nemovitostí klesá od koronavirové pandemie, po níž přišly zase vysoké úrokové sazby, které Fed nastavil, aby zkrotil inflaci.

Tím však poškodil odvětví závislé na úvěrech, a to je mj. špatná zpráva pro regionální banky. K loňskému třetímu čtvrtletí z úvěrů navázaných na komerční nemovitosti v celkové hodnotě 2,7 bilionu dolarů (63 bilionů Kč) držely podle ekonomů Goldman Sachs až 80 procent menší regionální banky. Ty, které americká vláda neklasifikovala jako „příliš velké na to, aby mohly zkrachovat“.

UBS měla díky převzetí Credit Suisse rekordní zisk

Ekonomika

Velká část tohoto dluhu je brzy splatná a na neklidném trhu by regionální banky mohly mít problémy s vymáháním těchto půjček, napsala už minulý měsíc CNN.

Za pravdu tomuto varování dala začátkem března situace v New York Community Bank (NYCB). Ta přiznala, že je v posledních měsících pod tlakem, částečně právě kvůli obavám z její expozice vůči komerčním nemovitostem, uvedl server CNBC. Banka navíc oznámila, že její vnitřní kontrolní systémy při posuzování půjček selhaly, což mělo za následek větší ztrátu, než banka původně očekávala. Po těchto zprávách akcie banky odepsaly v jediný den 25 procent, od začátku roku pak takřka 70 procent.

„NYCB přitom byla brána za jednoho z vítězů loňské bankovní krize. Banka dokonce koupila většinu depozit a část aktiv padlé banky Signature – dalšího symbolu loňské krize. Akciím NYCB se tak loni od března velmi dařilo, to však skončilo na konci tohoto ledna, kdy banka oznámila vyšší než očekávanou ztrátu,“ řekl Novinkám analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek.

Ačkoliv NYCB patří k těm menším regionálním bankám, tak její tržní kapitalizace v lednu dosahovala 7,5 miliardy dolarů a portfolio půjček 86 miliard dolarů (přes 2 biliony Kč), a to rozhodně nejsou zanedbatelné částky, upozornil Lajsek s tím, že banka získala část půjček navázaných na komerční nemovitosti právě při akvizici Signature Bank.

„Kvůli koronaviru byly kancelářské budovy prázdné a k jejich stoprocentnímu naplnění již asi nikdy nedojde. Vysoké úrokové sazby pak výrazně prodražují obsluhu dluhu pro developery. Ceny samotných kancelářských budov se navíc propadají mnohdy i o desítky procent. Kombinace pokoronavirového období a vysokých úrokových sazeb jsou tak jako dynamit,“ dodal Lajsek.

Zkrachovala největší banka v USA od krize v roce 2008

Ekonomika

Podle analytika investiční společnosti XTB Tomáše Cverny není radno současné problémy v sektoru komerčních nemovitostí podceňovat, neboť regionálních bank, které jsou podobné NYCB, je v USA více než čtyři tisíce a pád větších z nich může vyvolat dominový efekt. „Na druhou stranu ne každá banka má expozici vůči komerčním nemovitostem,“ dodal.

Může dojít až na recesi?

Nemyslí si tak, že by se problém mohl přelít do celé americké ekonomiky, respektive, že by v případě krachů některých bank ekonomika spadla do recese. „Fed totiž může nyní vzhledem k vývoji inflace velmi pohodlně zasáhnout a snížit sazby nebo přijít s jinými podpůrnými programy, kterými může recesi odvrátit,“ vysvětlil.

Lajsek nicméně varuje, že případná krize může Fed donutit snížit úrokové sazby dříve, než se očekává. „V ekonomice by se však mohla dále zakořenit vysoká inflace a další recese může být za rohem,“ uzavřel.

Šéf Fedu Jeremy Powell se k problému regionálních bank minulý měsíc vyjádřil v televizi CBS. „Existují některé menší a regionální banky, které mají koncentrované expozice v těchto oblastech (komerční nemovitosti), které jsou problematické, a my s nimi na tom spolupracujeme. Je to značný problém, na kterém budeme pracovat roky. Nezdá se, že by to mělo předpoklady k tomu, co jsme viděli v minulosti, například při globální finanční krizi,“ řekl.

Zároveň ale rezolutně dodal: „Kvůli existenci těchto problémů budou některé banky muset být uzavřeny nebo sloučeny. Předpokládám, že to budou z větší části menší banky.“

Agentura S&P Global snížila úvěrové ratingy několika amerických bank

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám