Hlavní obsah

Zkrachovala největší banka v USA od krize v roce 2008

• Aktualizováno

Kalifornské bankovní regulační orgány dnes uzavřely SVB Financial Group, mateřskou společnost Silicon Valley Bank. Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize, uvedla agentura AP.

Foto: ČTK

Silicon Valley Bank

Článek

Správcem banky byla jmenována Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Ta uvedla, že aktiva banky činí 209 miliard USD (4,6 bilionu Kč) a vklady 175,4 miliardy USD.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters nepředpokládají, že se krach SVB rozšíří na celé odvětví.

SVB se specializuje na technologické společnosti podporované rizikovým kapitálem. Tento týden banka oznámila, že chce navýšit kapitál o více než dvě miliardy USD. Jako jeden z důvodů, proč chce získat nový kapitál, uvedla, že klientům dochází hotovost.

Rostoucí úroky, obavy z recese a zpomalení trhu s primárními nabídkami akcií ztěžují začínajícím společnostem možnosti, jak získat další hotovost. To zřejmě způsobilo snížení vkladů firem u bank, jako je SVB.

„Kořeny této krize lze vysledovat v obecném útlumu technologických start-upů a v tom, že SVB jako věřitel zaměřený na rizikový kapitál zaznamenala větší odliv vkladů, než se čekalo,“ konstatoval analytik Glenn Yin ze společnosti Aetos Capital.

Akcie banky v reakci na zprávu o navýšení kapitálu ve čtvrtek klesly o 60 procent. Dnes před oficiálním zahájením obchodování na burze akcie ztratily dalších 66 procent, než bylo obchodování s nimi zastaveno v očekávání dalších zpráv.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Silicon Valley Bank

Analytici z Wall Street již dříve uvedli, že nepovažují za pravděpodobné, že by se potíže SVB rozšířily do celého bankovního systému. Banka Morgan Stanley ve zprávě pro klienty uvedla, že problémy SVB jsou velmi ojedinělé.

„Nedomníváme se, že by v návaznosti na potíže SVB hrozilo riziko nákazy pro zbytek bankovního sektoru. Vkladová základna velkých bank je mnohem diverzifikovanější než u SVB a velké banky jsou v dobrém finančním zdraví,“ uvedl například Scott Siefers, šéf společnosti Piper Sandler.

„Silicon Valley Bank je patnáctou největší bankou v zemi, takže každého zajímá, jak moc by se její potíže mohly rozšířit na další banky,“ řekl analytik Ryan Detrick ze společnosti Carson.

„Dobrou zprávou je, že se (SVB) do potíží dostala proto, že se specializovala na technologie podporované rizikovým kapitálem a na půjčování start-upům. Tradičnější banky se v těchto oblastech příliš neangažují,“ dodal.

Krach zasáhl světové trhy, akcie bankovních společností oslabují. Evropský bankovní index ukazatele Stoxx Europe 600 dnes odepsal 3,8 procenta. Dílčí index bank ukazatele S&P 500 se po počátečním propadu stabilizoval a kolem 21:15 SEČ klesal o 0,3 procenta.

Velcí věřitelé zkrachovalé Sberbank stále čekají na peníze

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám