Hlavní obsah

Hrady, zámky, koupaliště: Inspekce zjistila řadu porušení předpisů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) mezi dubnem a červnem provedli celkem 287 kontrol provozoven pro turisty, během nichž zjistili porušení předpisů v 91 z nich, tedy v téměř 32 procentech. Jednalo se o hrady, zámky, výstavy, muzea nebo ubytovací zařízení, s teplejším počasím pak i sportovní areály, koupaliště nebo stravovací zařízení.

Foto: Věra Keilová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčí ČOI Miloslavy Fléglové nejčastěji docházelo k porušení zákona o ochraně spotřebitele. „Konkrétně to bylo porušení povinnosti prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře nebo množství a poskytovat služby za sjednané ceny a tyto správně účtovat,“ uvedla Fléglová.

Dalším nešvarem byla skutečnost, že prodávající nebo poskytovatelé služeb neinformovali zákazníka o ceně výrobku nebo služeb. Problémem bylo i nevydání dokladu o zaplacení.

Poměrně často se inspektoři setkali i s používáním neověřených měřidel, čímž samozřejmě také došlo k porušení zákona.

„Dosud bylo na základě zjištěných nedostatků pravomocně uloženo 85 pokut v celkové hodnotě 167 500 korun,“ sdělila Fléglová s tím, že další šetření dosud nebyla ukončena nebo rozhodnutí o uložení pokuty nenabyla právní moci.

Kontroly
inspektorátpočet kontrolse zjištěnímpodíl zjištění v procentech
Středočeský a Hl. m. Praha15320
Jihočeský a Vysočina22100
Plzeňský a Karlovarský26934,6
Ústecký a Liberecký1123733
Královéhradecký a Pardubický361541,7
Jihomoravský a Zlínský621422,6
Moravskoslezský a Olomoucký341132,4
celkem2879131,7
Zdroj: ČOI

Reklama

Výběr článků

Načítám