Hlavní obsah

Greenpeace našla nebezpečné chemikálie v dětském oblečení světových značek

Ekologická organizace Greenpeace oznámila, že v dětském oblečení a v botách široké škály světových oděvních značek odhalila nebezpečné chemikálie. Zdraví škodlivé látky byly podle nové studie Greenpeace zjištěny ve výrobcích všech 12 testovaných značek, ať už se jednalo o levnou konfekci či o luxusní oděvní kolekce.

Foto: Profimedia.cz

Greenpeace testovala oblečení nakoupení v obchodech v 25 zemích světa.

Článek

Česká pobočka Greenpeace uvedla, že testům byly podrobeny produkty oděvních značek Adidas, American Apparel, Burberry, C, Disney, GAP, H, Li-Ning, Nike, Primark, Puma a Uniqlo. Společnosti Puma a H výsledky testů zpochybnily.

Organizace testovala oblečení nakoupené po celém světě, celkem ve 25 zemích včetně Rakouska, Polska, Číny, USA, Velké Británie nebo Německa. V ČR oblečení nenakupovala. Testované oděvy byly vyrobeny převážně v Číně, Bangladéši, Thajsku, Turecku.

"U každé z testovaných značek jsme našli produkty, které obsahovaly nebezpečné chemikálie. Například plavky vyrobené firmou Adidas obsahovaly vyšší množství PFOA (perfluorooktanových kyselin), než sama firma povoluje ve svém seznamu zakázaných látek. Látka s potiskem na dětském tričku Primark obsahovala dokonce 11 procent ftalátů," dodal vedoucí kampaně Greenpeace ČR Jan Freidinger.

Podle výsledků analýzy se našlo mnohem nižší množství této látky, než uvádí zpráva Greenpeace
manažerka H&M

Současně látka nonylfenol ethoxylát (NPE) byla nalezena v minimálně jednom produktu od každé z testovaných značek, ve velkém množství byla obsažena ve výrobcích značek Disney, American Apparel a Burberry, sdělilo hnutí Greenpeace.

Mnoho z těchto chemikálií může mít po uvolnění do prostředí neblahý vliv na lidský reprodukční, hormonální nebo imunitní systém, upozorňuje Greenpeace.

Puma si výrobky sama otestuje

Šest testovaných produktů neslo značku Puma, konkrétně to byly tři trička, dvoje sportovní boty a jeden fotbalový dres. "Greenpeace tvrdí, že v těchto produktech nalezli stopy nonylfenolethoxylátů (NPE), ftalátů, organických sloučenin, zcela fluorovaných uhlovodíků (PFC) a antimonu. Všechny nalezené koncentrace těchto látek jsou ovšem v limitech, které pro tyto chemické sloučeniny udává Evropská unie, a proto nepoškozují lidské zdraví," napsala Puma ve svém prohlášení.

Těchto šest produktů nicméně Puma poslala k testování do nezávislé laboratoře, aby ověřila, že plně splňují její vlastní standardy kvality.

"Puma vytvořila a vydala seznam zakázaných látek již před mnoha lety. Obsah uvedených látek a jejich limity pravidelně kontroluje. V roce 2011 se navíc Puma zavázala, že do roku 2020 úplně vyřadí nebezpečné chemické látky ze svého výrobního procesu," vzkázala marketingová manažerka společnost pro ČR a SR Gabriela Hrubá.

Společnost H už externí laboratoř o testy PFC požádala. "Podle výsledků analýzy se našlo mnohem nižší množství této látky, než uvádí zpráva Greenpeace," prohlásila PR manažerka českého zastoupení oděvní firmy Kateřina Papežová a dodala, že společnost H zakázala používání PFC od 1. ledna 2013.

Greenpeace dlouhodobě vedou kampaň proti používání nebezpečných chemikálií v oblečení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám