Hlavní obsah

Lukašenko slíbil nové volby, má to ale významný háček

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondělí pod tlakem protestů ustoupil a slíbil uspořádat v Bělorusku nové prezidentské volby. Nejprve se ale podle něj musí přijmout nová ústava. Uvedl to kanál Bělarus-24. Běloruský prezident označovaný za posledního evropského diktátora také dal najevo ochotu rozdělit se o moc. Neupřesnil ale žádný časový rozvrh.

Foto: Stringer, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko mluví ke svým příznivcům.

Článek

„Lidi, bude to tak. Potřebujeme přijmout novou ústavu, kterou jste chtěli, a ani alternativci nebyli proti. Musí být přijata v referendu, protože i předchozí ústavu jsme přijali v referendu. A podle nové ústavy, pokud budete chtít, se uskuteční parlamentní, prezidentské i místní volby,“ řekl při návštěvě minského závodu kolových traktorů (MZKT).

Na setkání se zaměstnanci Lukašenko taky řekl, že se nová ústava už připravuje. Uvedl, že mu byly představeny dvě varianty, ale on obě odmítl, protože se jen málo lišily do stávající, napsala agentura RIA Novosti. Zatím ale prezident neuvedl, kdy by se mohly nové volby konat, není ani jasné, kdy by se měla schvalovat nová ústava.

Nátlak na mě neplatí, řekl Lukašenko stávkujícím dělníkům. Ti ho překřičeli

Evropa

Až dosud však myšlenku nových voleb zcela odmítal, což zopakoval ještě během pondělka. „Nové volby nebudou, dokud mě nezabijete," prohlašoval.

Prezident také dal najevo, že je připraven se podělit o moc, ovšem „ne pod tlakem ulice“. Při návštěvě závodu ho stávkující dělníci překřičeli, když říkal, že na něj nátlak neplatí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávka dělníků v MinskuVideo: Reuters

V Bělorusku stávkují desetitisíce lidí a země zažívá nebývale rozsáhlé demonstrace, největší od vyhlášení samostatnosti. Protesty vyvolaly prezidentské volby, které podle oficiálních výsledků opět vyhrál Lukašenko s osmdesáti procenty. Voleb se však nemohla účastnit většina kandidátů opozice, jejich průběh provázely excesy a netransparentní sčítání hlasů. Velká část Bělorusů proto jejich výsledky odmítla jako zfalšované.

Protesty v ulicích nezastavilo ani zadržení tisíců demonstrantů, z nichž mnohé policisté brutálně zbili. Nejméně dva demonstranti přišli o život.

Bělorusové vyšli po volbách do ulic, tvrdě proti nim zasáhli

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám