Hlavní obsah

Běloruské továrny stávkují

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci v několika běloruských továrnách vstoupili do stávky. Informovaly o tom ruský server Novaja gazeta, běloruský zpravodajský web Tut.by a polská stanice Belsat. V 60tisícovém městě Žodzina požadavek dělníků na zastavení policejní brutality podpořil místní starosta.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ženy, často oděné v bílém a s květinami v ruce, pochodují Minskem v takzvaném pochodu solidarity.

Článek

Stávku ve čtvrtek zahájili zaměstnanci běloruské továrny na výrobu nákladních a důlních vozidel BelAZ. Podle serveru Novaja gazeta se jedná o jeden z největších běloruských podniků.

Dělníci požadují uspořádání spravedlivých voleb a stažení zásahových jednotek policie z města a ukončení brutálních zásahů proti demonstrantům. S částí stávkujících dělníků se sešel i starosta města. Slíbil jim, že zásahové jednotky se z města stáhnou.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alina Krusová (26 let) na místě, kde v Minsku zemřel demonstrant. Na transparentu stojí: „Dnes mám narozeniny. Přála jsem si k nim, aby nikdo nezemřel.“

Kromě toho souhlasil, že se zúčastní večerní protestní akce pod podmínkou, že „nedojde k žádným provokacím“. Shromáždění dělníci následně začali skandovat: „Starosta jde s lidem!“ Již předtím se objevila videa, na nichž dělníci z této továrny vyšli do ulic a skandovali vzkaz prezidentovi Lukašenkovi: „Odejdi, odejdi!“

Starosta souhlasil s částí požadavků zaměstnanců a slíbil, že se zúčastní večerního protestu

Dělníci vyšli do ulic a skandovali: „Odejdi!“

Ředitel automobilky serveru Tut.by potvrdil, že podle jeho informací policie zadržela dva zaměstnance. Vedení podle něj neví, kde se nacházejí a v jakém jsou stavu. Podnik se za ně však postavil v dopise, který odeslal policii.

Zatýkání i bití. Lukašenko zaklekl na domácí i zahraniční novináře

Ekonomika

Do stávky vstoupili také zaměstnanci továrny Belcard v Grodnu. Jde o hlavního běloruského výrobce automobilových dílů a také generálního partnera druholigového fotbalového klubu FC Belcard Grodno.

Zaměstnanci se shromáždili v prostorech podniku a dožadovali se ukončení brutality, nadměrného používání síly vůči obyvatelům země a jejich bezdůvodného zadržování.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ženy a dívky v Minsku pochodují s květinami v řetězech solidarity.

Podle Tut.by se nepracuje také v Minsku mimo jiné v automobilovém závodu MAZ, ve stavebním podniku MAPID nebo ve firmě Integral. Stávkuje se také ve stavební firmě Grodnožilstroj v Grodnu či v továrně Terrazit ve stejném městě, uvedla Novaja gazeta.

Novinář Franak Viačorka na Twitteru uvedl, že v Grodnu jsou ve stávce také zaměstnanci jednoho z největších petrochemických podniků v zemi Grodno-Azot.

I na těchto pracovištích stávkující požadují svobodné volby za účasti mezinárodních pozorovatelů, ukončení násilí proti občanům a propuštění všech zadržených.

V Bělorusku vzrůstá solidarita s demonstranty

Evropa

Již ve středu se v Grodnu bouřili zaměstnanci závodu Chimvolokno Grodno. Video na Twitteru zachytilo shromáždění, na němž jeden z vedoucích pracivníků továrny řekl, že opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská prohrála volby.

Jeden z dělníků vykřikl, ať se postaví všichni, kdo hlasovali pro ni. V tu chvíli vyskočí velká část lidí v záběru kamery a zároveň je slyšet velký jásot.

Kromě stávek celý čtvrtek od rána probíhají i další protestní akce. V Minsku ženy oděné v bílém a s květinami v ruce pochodují městem v takzvaných řetězech solidarity.

Bělorusko kvůli protestům vypnulo internet

Internet a PC

Připojily se k nim také zdravotní sestry s lékaři, kteří jsou často šokováni vážností zranění některých demonstrantů. Podle videí z komunikační platformy Telegram se k nim připojila i část stávkujících dělníků. Troubením je podporují také projíždějící řidiči.

V reakci na násilí ze strany bezpečnostní složek se začínají k režimu obracet zády i lidé, kteří jsou vnímáni jako součást establishmentu. Na protest proti policejní brutalitě podali výpověď moderátoři hlavní zpravodajské relace běloruské státní televize Sergej Kozlovič a Taňa Borodkinová.

V Novopolocku tamní policejní kapitán Igor Jemeljanov vložil na sociální síť Instagram příspěvek, v němž oznámil, že podává výpověď, což doplnil prohlášením, že „policie je s lidem“.

Následně byl zatčen a obviněn z narušování pořádku a organizování nepovolených masových akcí. Soud ho ale očistil, jak ruskému vysílání britské BBC sdělila jeho manželka Marina.

Násilí a zatýkání se nevyhýbá ani novinářům, kteří se snaží dění dokumentovat na místě. Mezi zadrženými tak byl například reportér serveru Znak.com Nikita Teliženko, který pokrýval dění při protestech ve městě Žodzina. Po propuštění podal svědectví o situaci v tamní vazbě.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Řetěz solidarity v Bělorusku

„Bezpečnostní složky zbily každého, kdo se tam dostal. Cely byly přeplněné, lidé leželi vedle sebe na betonové podlaze v kalužích krve,“ popsala Novaja gazeta podmínky ve vazební věznici na základě Teliženkova vyjádření.

Rozsáhlé protesty v reakci na nestandardní průběh běloruských prezidentských voleb vypukly v neděli večer. Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská odmítla uznat vítězství dosavadního prezidenta Alexandra Lukašenka, které oznámily oficiální orgány.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Cestující v MHD tleskají ženám v řetězu solidarity.

Opozice předpokládá, že Cichanouská ve skutečnosti získala minimálně 70 procent hlasů. Kandidátka za nevyjasněných okolností odjela ze země. Na videonahrávce zveřejněné v úterý naznačila, že do sousední Litvy nevycestovala dobrovolně, ale na nátlak režimu.

Bezpečnostní složky proti demonstrantům zejména ve večerních hodinách tvrdě zasahují. Používají obušky, gumové projektily, zábleskové granáty, ale objevily se i případy ostré střelby. Potvrzeni byli minimálně dva mrtví. Stát také omezuje připojení k internetu a přístup k sociálním sítím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám