Hlavní obsah

Nátlak na mě neplatí, řekl Lukašenko stávkujícím dělníkům. Ti ho překřičeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Nechte pracovat ty, kteří chtějí. Kdo nechce pracovat, nebudeme vás nutit, prohlásil v pondělí dopoledne Alexander Lukašenko v minském traktorovém závodě MZKT, jednom z nejvýznamnějších běloruských podniků. Část firmy už v pátek přerušila výrobu a v pondělí od 08:00 hodin ve stávce většina dělníků pokračuje. Požadují Lukašenkovu rezignaci a nové prezidentské volby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávka dělníků v MinskuVideo: Reuters

 
Článek

„Nečekejte, že někdy něco udělám pod tlakem,“ prohlásil Lukašenko, který do firmy přiletěl vrtulníkem. Vyloučil, že by se uskutečnily nové volby, ale je ochotný „podělit se o moc a změnit ústavu“, znovu zopakoval, že nebude jednat pod tlakem. Na změnách ústavy se podle něj už pracuje.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Alexander Lukašenko

Na zaměstnance apeloval, aby se vrátili do práce. V opačném případě podle jeho slov nebudou existovat žádné továrny MZKT, MAZ nebo BelAZ. „Všechno se zničí za šest měsíců,“ dodal.

Během jeho slov na něj protestující dělníci volali „Uchodi!” (odejdi), chvílemi musel projev přerušit.

„Pochopte, že ‚špatný‘ prezident dělá vše pro to, aby lidé neskončili na ulici. Z toho vycházejte. Ti, kteří chtějí pracovat, nechte je pracovat. Pokud nechtějí pracovat, dobře, nebudeme je nutit,“ řekl Lukašenko. Po projevu opustil továrnu opět vrtulníkem.

Mezitím se u bran továrny shromáždil dav asi deseti tisíc protestujících, mezi nimiž byli i stávkující dělníci z dalších závodů. Směrem k hlavě státu křičeli: „Vypadni!“ Podle informací agentury RIA Novosti u vstupů do závodů a v jeho okolí byli příslušníci bezpečnostních složek.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Lukašenko, vypadni. Nápis na transparentu jedné z protestujících před továrnou, kam přijel Lukašenko.

Opozice vyzývá na počátku nového pracovního týdne k dalším stávkám. Právě přerušení výroby ve státních podnicích by podle expertů mohlo v situaci v Bělorusku sehrát velkou roli.

Reklama

Výběr článků

Načítám