Hlavní obsah

Francie představila rozpočet na rok 2023, energie zdraží maximálně o 15 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie v pondělí představila rozpočet na příští rok, v němž ministerstvo financí vyčlenilo 45 miliard eur (1,1 bilionu Kč), aby omezilo růst cen plynu a elektřiny na 15 procent. Informovala o tom agentura Reuters. Očekává se, že zvláštní odvody energetických společností sníží čisté náklady vlády na toho opatření na 12 miliard eur (296 miliard Kč). Největší prioritou je boj s inflací, řekl při prezentaci ministr financí Bruno Le Maire.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire

Článek

„Nejdůležitějším a nejnaléhavějším úkolem pro Francii a další evropské země je snížit inflační tlak,“ řekl ministr. Ohledně ekonomických vyhlídek „nepanovala nikdy větší nejistota“, dodal.

Kroky Moskvy při invazi ruských vojsk na Ukrajinu jsou podle ministra nepředvídatelné. Svou roli hraje i zpomalení růstu ekonomiky hlavních hospodářských partnerů Francie - Spojených států, Německa a Číny.

Francouzské ministerstvo financí na začátku tohoto měsíce předpovědělo, že tamní ekonomika letos poroste tempem 2,7 procenta a příští rok zpomalí na jedno procento. Francouzská centrální banka očekává v příštím roce růst přinejlepším o 0,8 procenta.

PŘEHLEDNĚ: Jak stát pomůže lidem s cenami energií

Finance

Navzdory zpomalení ministerstvo očekává, že se mu v příštím roce podaří udržet schodek rozpočtu veřejného sektoru na stabilní úrovni pěti procent výkonu ekonomiky, takže veřejné finance se do roku 2027 vejdou do stropu stanoveného Evropskou unií.

Fiskální rada uvedla, že plány nejsou dostatečně ambiciózní a že prognózy růstu jsou optimistické. Rada je nezávislým orgánem, který je ze zákona pověřen posuzovat, zda ekonomické předpoklady, z nichž vychází vládní rozpočet, jsou věrohodné.

Vláda předpokládá, že veřejný dluh se bude až do roku 2026 pohybovat kolem 111,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a pak se sníží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám