Hlavní obsah

Firmy budou muset hlídat své dodavatele. Za spolupráci s těmi problémovými zaplatí vysoké pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr obchodních partnerů se velkým firmám včetně těch českých brzy zkomplikuje. Státy EU se po týdnech odkladů v půlce března domluvily na směrnici vyžadující, aby podniky odebíraly zboží pouze od dodavatelů, kteří nepoškozují životní prostředí a neporušují lidská práva. Návrh schválila Rada EU, v dubnu by jej měl projednat i Evropský parlament.

Foto: Profimedia.cz

EU chce, aby firmy kontrolovaly, zda jejich dodavatelé nevyužívají například dětskou práci. Ilustrační foto.

Článek

Pokud europoslanci záměr podpoří, budou muset členské státy zahrnout nová pravidla do svých zákonů. Týkat by se měla firem nad 1000 zaměstnanců a ročním obratem přesahujícím 450 milionů eur, v přepočtu přes 11 miliard korun. Největší firmy by se jimi začaly řídit zhruba za tři roky, zbytek podniků pak postupně v dalších dvou letech.

Unie se zpřísněním regulí mimo jiné snaží bojovat proti dětské práci a předcházet tragédiím, při nichž v chudších zemích světa umírají lidé kvůli nevyhovujícím podmínkám na pracovištích. Pokud by s takovými dodavateli i nadále spolupracovaly, platily by vysoké pokuty odvozené od jejich příjmů. Ty by mohly jít do milionů korun, v některých případech i výše.

Podnikatelé mají ze záměru obavy. „Pro byznys to je špatná zpráva, protože nové předpisy dále oslabí konkurenceschopnost českých a evropských firem. Není náhoda, že to považují za problematické i další evropské svazy. Z pohledu Svazu průmyslu je to další rána pro firmy, která ještě víc zkomplikuje podnikání v Evropě v době, kdy evropský byznys bije na poplach,“ konstatuje Daniel Urban, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy.

„Neplníte nařízení.“ EK zahájila vyšetřování Googlu, Applu i Mety

Internet a PC

Zaměstnavatele neuklidnilo ani zmírnění dříve navržených pravidel. Původně se měla směrnice týkat všech společností, které podnikají v EU a mají více než 500 zaměstnanců a obrat nad 150 milionů eur, tedy asi 3,8 miliardy korun. Proti tomu se ale ozvaly podnikatelské svazy a některé členské státy v čele s Německem, Francií a Itálií. Radou EU proto prošel měkčí návrh.

Změny naopak kritizují ekologické a lidskoprávní organizace. Světový fond na ochranu přírody uvedl, že kvůli nim směrnice nedopadne na asi 70 procent firem, kterých by se jinak týkala. Evropská skupina BusinessEurope zastupující čtyři desítky národních zaměstnavatelských svazů ale uvedla, že důsledky pocítí i menší podniky. Ty mohou utrpět zpřetrháním dodavatelských řetězců.

Podle Filipa Gregora, vedoucího sekce Odpovědných firem v advokátní kanceláři Frank Bold, ale vliv směrnice na evropské podniky devastující nebude. Některým místním výrobcům může naopak pomoci zařadit se mezi dodavatele globálních firem, které je nyní kvůli vyšším cenám svých výrobků odmítají.

„Firmy vyrábějící v EU mají vyšší náklady oproti svým konkurentům využívajícím výrobu mimo Evropu, kde nejsou dodržovány stejné pracovněprávní a environmentální standardy,“ uvedl Gregor. Zavedení nové povinnost podle něj tuto nevýhodu zmírní.

Nedostatek odborníků nutí počítačové firmy zaměstnávat studenty

Internet a PC

Reklama

Související témata:
Dětská práce

Výběr článků

Načítám