Hlavní obsah

Nedostatek odborníků nutí počítačové firmy zaměstnávat studenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli nedostatku pracovníků ovládajících svět informačních technologií přibývá firem, jež spolupracují se středními školami, které budoucí počítačové odborníky vychovávají. Při studiu pracuje v Česku 8,4 procenta mladých ve věku od 15 do 29 let, což je třikrát méně než evropský průměr.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V oborech informačních a komunikačních technologií je situace opačná. „Zhruba 70 procent našich studentů má ke studiu přivýdělek v oboru,“ potvrdil ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky na pražském Proseku Martin Vodička. Zájem zaměstnavatelů o mladé IT pracovníky se podle něj za dvacet let zvedl z jednotek na vyšší desítky až stovky pracovních nabídek ročně. Za třicet let od vzniku škola pamatuje jediného nezaměstnaného absolventa.

„Trochu jsme se báli, že nezkušení stážisté pro nás budou zátěž, ale záhy se ukázalo, že jejich zapojení do chodu firmy je velmi inspirující a výhodné,“ přiznává Vít Kadlec, Chief Operation Officer společnosti Newton Media.

Studenti podle něj pomáhají doplňovat údaje pro klienty, na které není během roku tolik času, a zajišťovat metadata z mediálního prostoru. „Na oplátku se jim snažíme ukázat, jak vypadá skutečné pracovní prostředí a činnosti v různých odděleních firmy. Stala se z toho tradice a vedoucí středisek si vždy od začátku roku už sepisují možnosti, jak případné stážisty vytěžit,“ konstatoval s tím, že ze studentů se posléze stávají výborní kolegové.

V Česku chybí okolo 20 000 IT specialistů, o 40 procent víc než loni

Internet a PC

Pracovat začal v 15 letech

Michal Mík, student třetího ročníku Soukromé střední školy výpočetní techniky, začal ve firmě, která vyvíjí a spravuje aplikace na přání klientů, pracovat krátce po 15. narozeninách. „Jednou jsem tam šel pomoct složit počítač, asi jsem se zalíbil, šéf, otec mého bývalého spolužáka z gymnázia, mi navrhl, abych pro něj pracoval,“ vyprávěl Novinkám.

Na starosti má všechno, co je potřeba, například pomáhá klientům při práci s databází. „Interakce s kolegy vůbec nebyla problém, byli ochotní mi pomoct, rozhodně ze mě nedělali hloupého, když jsem něco nevěděl,“ těší mladého muže, který pracuje na dohodu o provedení práce. Pochvaluje si flexibilní pracovní dobu, takže mu zbývá čas i na koníčky. Hraje na klavír. „Je to obrovsky individuální, každý týden jinak. Někdy pracuju pár hodin týdně, jindy třeba šedesát,“ líčil, kolik času si práce, kterou dělá většinou z domova, žádá.

V budoucnu by se chtěl věnovat počítačům. „Počítačové bezpečnosti, pomáhat klientům zabezpečit systémy,“ přemítá o tom, kterým směrem by se vydal.

Do tajů oboru začal pronikat už ve školce. „Ze začátku to rodiče brali jako nevýhodu, že se do všeho hrabu, ale postupně jsem tomu začal rozumět víc a víc. Takže se na mě obrací i můj táta, který je poměrně techniky gramotný, ale u speciálnějších věcí žádá moji pomoc,“ prozradil Michal, jemuž by se časem líbilo získat vyšší pozici ve velké společnosti nebo založit svoji vlastní firmu.

Firmy se podílejí i na vzdělávání

Specializované firmy se podílejí i na vzdělávání studentů. Zajišťují tematické přednášky, workshopy nebo mentoring studentů během stáží. „Se střední školou na Proseku spolupracujeme třetím rokem, začínali jsme pořádáním edukativních workshopů, od loňska je to i forma studentských stáží,“ řekl ředitel společnosti ITS Lumír Srch ml., který podporuje studenty i proto, že jemu praktický výcvik při studiu chyběl.

Některé společnosti na mladé talenty cílí přímo ve svých programech společenské odpovědnosti. „Firmy ve větší míře než dřív investují do vzdělávacích programů, poskytují mladým lidem trainee programy a stáže při studiu. Absolventi mají pro zaměstnavatele tu výhodu, že nejsou zatíženi předchozími návyky, a firmy si je mohou vyškolit a přizpůsobit podle svého,“ uvedla Marcela Vyskoková, marketingová ředitelka personální agentury Advantage Consulting.

Příkladem propojení firmy a studentů je globální rozvojový program Samsungu – Solve for Tomorrow, do nějž se účastníci hlásí mimo své školní aktivity a ve kterém pod dohledem profesionálů osm měsíců pracují na vlastním projektu.

„Cílem programu je podporovat mladé inovátory ze středních škol. Studenti v něm mohou veřejně přednést své technologické nápady a vize na zlepšení života jakékoli větší skupiny obyvatel a nakonec jim vdechnout i život, byť se to nyní může zdát nemožné. Naučí se týmové spolupráci, posílí kritické myšlení, kreativitu, prezentační dovednosti a rozšíří svoji síť kontaktů. Každý rok si navíc pár účastníků programu, kteří projeví zájem, v Samsungu splní dvoutýdenní stáž, kterou mají v rámci školní docházky povinnou,“ shrnula Zuzana Mravík Zelenická, CSR manažerka společnosti Samsung.

Českým technologickým firmám hrozí výpadek stovek ukrajinských IT expertů

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Šikovné nástroje pro tvorbu webových stránek

Osobní prezentace, ale klidně i plně funkční e-shopy. Vytvořit si vlastní internetové stránky v dnešní době není vůbec žádný problém, nemusíte přitom být...

Výběr článků

Načítám