Hlavní obsah

EU chce pro členy stejnou cenu za ruský plyn

Evropská unie chce prosadit, aby všechny členské státy osmadvacítky platily za dodávky ruského plynu jednotnou cenu. Řekl to v pátek ve Varšavě evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

Článek

Komisař jednal s polským premiérem Donaldem Tuskem, který je velkým zastáncem energetické unie a společného nákupu ruského plynu. Po schůzce s ministry energetiky Ruska a Ukrajiny Oettinger poznamenal, že k zákazníkům v Evropě by měl plyn bez problémů plynout nejméně do konce května. Po tuto dobu budou všechny tři strany o situaci dál vyjednávat.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v reakci uvedl, že Oettingerova iniciativa je určitě zajímavá, ale obtížně proveditelná. S firmou Gazprom má totiž řada zemí a firem dlouhodobé smlouvy s různou dobou platnosti. Tyto smlouvy jsou stále platné, upozornil ministr.

Oettinger v polské metropoli jednal s ministry energetiky Ruska Alexandrem Novakem a Ukrajiny Jurijem Prodanem i zástupci firem z obou zemí, a to zejména kvůli hrozící krizi kolem dodávek ruského plynu. Shodli se na dalších dvou setkáních ještě tento měsíc.

Zaplatit musí do konce května

Moskva si stěžuje, že jí Kyjev nesplácí dluhy za dodávky, což může podle ní mít dopady i na přepravu suroviny do Unie. Ukrajinský ministr Prodan dal najevo, že v případě nedohody s Moskvou by se Kyjev zřejmě obrátil na arbitrážní soud ve Stockholmu. Nynější ceny označil za diskriminační.

Ruský ministr Novak novinářům řekl, že Gazprom vystaví Ukrajině účet za plyn k 16. květnu. Pokud Kyjev do konce měsíce nezaplatí, může prý Rusko od června dodávky omezit. Novak varoval, že v takovém případě by to mohlo vést k nepovolenému odběru plynu určeného pro EU ukrajinskou stranou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám