Hlavní obsah

Česká ekonomika stále v recesi. V loňském 3. čtvrtletí klesla o 0,8 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika v loňském třetím čtvrtletí klesla meziročně o 0,8 procenta. Vychází to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ), který tento údaj už podruhé zhoršil. V předběžném odhadu na podzim uváděl pokles o 0,6 procenta, začátkem prosince pak ve zpřesněném odhadu 0,7 procenta. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt (HDP) rovněž klesl, a to o 0,6 procenta. I zde úřad svůj odhad oproti prosinci o desetinu procenta zhoršil.

Foto: Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

„Mezičtvrtletní pád o 0,6 procenta znamená, že jsme v recesi, navíc je číslo horší než původní odhady, a to se týká i meziročního pádu. Nic na tomto obrázku nezmění ani skutečnost, že se jedná o poměrně mírnou recesi. Přestože by bylo příjemnější o stejných číslech hovořit jako o kladných, ve výsledku se nejedná o tragédii a není třeba být dramatičtí,“ shrnul výsledky tuzemské ekonomiky analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Reálná spotřeba na obyvatele meziročně klesla o 5,2 procenta. Statistici ale upozorňují, že pokud by do této bilance nebyli zahrnuti lidé, kterým byla udělena dočasná ochrana kvůli ozbrojenému konfliktu na Ukrajině, pak by reálná spotřeba na obyvatele klesla o 2,4 procenta. Mezičtvrtletně byla nižší o 0,3 procenta.

„Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele ve třetím čtvrtletí stoupl mezičtvrtletně o 0,9 procenta, meziročně poklesl o 3,7 procenta,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Fiala: To nejhorší máme za sebou

Domácí

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání byl ve třetím čtvrtletí loňského roku 43 371 Kč. Proti předchozímu čtvrtletí se reálně zvýšil o půl procenta, meziročně se nezměnil. Investice domácností klesly mezikvartálně o 0,1 procentního bodu a činily 7,4 procenta, meziročně byly nižší o 0,4 procentního bodu.

U nefinančních podniků byla ve třetím čtvrtletí míra zisku 48,5 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně než v předchozím čtvrtletí a o 0,3 procentního bodu více než o rok dříve. Celkové mzdové náklady nefinančních podniků meziročně stouply o 7,1 procenta. Míra investic se zvýšila mezičtvrtletně o 0,4 procentního bodu a dosáhla 28,9 procenta. Meziročně byla vyšší o 0,3 procentního bodu.

Čísla nebudou dobrá ani ve čtvrtém kvartálu

Podle Volfa nebudou čísla české ekonomiky dobrá ani ve čtvrtém kvartálu, a to především proto, že v sousedním Německu lidé neutrácí.

„V listopadu německé maloobchodní tržby meziročně klesly o 2,4 procenta, což znamená, že už neuvěřitelných 19 dlouhých měsíců v řadě Němci utrácejí méně a méně. Na jejich apetitu utrácet je náš průmysl zcela závislý. Oživení domácí ekonomiky by mohlo přijít až ve druhé polovině letošního roku,“ dodal.

Zadrhnutá česká ekonomika jako jediná v EU nedosáhla úrovně před pandemií

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám