Hlavní obsah

Fiala: To nejhorší máme za sebou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Věřím, že to nejhorší máme za sebou, řekl v úterý ve svém tradičním projevu k přelomu roku premiér Petr Fiala (ODS). Připomněl nedávnou střelbu na Filozofické fakultě, energetickou krizi nebo vysokou inflaci. Podle premiéra ale přichází rok naděje.

Živě: Vánoční projev Petra FialyVideo: ČTK

 
Článek

„Sotva skončila doba omezení a nejistoty způsobená snahou zabránit šíření nemoci covid-19, dopadly na naši část Evropy přímé důsledky ruského útoku na Ukrajinu. Zasáhla nás energetická krize, migrační vlna a zejména pak inflace. A nakonec děsivá tragédie z 21. prosince. Nebylo to lehké období,“ zhodnotil v projevu Fiala.

Vláda se podle něj snažila problémy řešit. „Snažili jsme se včas přijmout taková opatření, aby si se všemi těmi krizemi lidé i firmy dokázali poradit,“ upozornil.

Uplynulé období bylo ale podle předsedy vlády ještě těžší pro občany. Ti se podle něj museli vyrovnávat s tím, že jim inflace bere hodně peněz, že musí více šetřit s energiemi, a obecně s tím, že současný svět přináší nové hrozby a nebezpečí.

Vystrčil: Měli bychom si všichni přiznat, že jsme dělali chyby

Domácí

„Já osobně i moje vláda si to plně uvědomujeme. Vnímáme nejistotu, nepohodlí, složité životní situace, únavu a obavu z toho, co přijde,“ uklidňoval Fiala a dodal, že lidem děkuje, že se s tím vším dokázali vyrovnat.

Rok naděje

„Věřím, že to nejhorší máme za sebou, přichází rok naděje,“ zdůraznil premiér během svého vánočního projevu.

Inflace se podle něj příští rok dostane k hodnotám, na které byli Češi zvyklí před třemi lety. „Příští rok skončí neustálé zdražování a reálné mzdy začnou opět růst,“ slíbil Fiala.

Slíbil také na příští rok rekordní investice. „Zlepšujeme dopravní infrastrukturu. Ještě nikdy se v naší zemi nestavělo a nedokončovalo tolik dálnic a silnic. Investujeme také do naší bezpečnosti a obrany, protože je to důležité,“ poznamenal.

Rozsáhlou modernizací bude podle něj procházet i česká energetika, aby měla země v budoucnu dostatek jaderné energie a energie z obnovitelných zdrojů.

„Je uklidňující a povzbuzující, že dnes už nemusím mluvit jen o ohroženích a výzvách, ale mohu mluvit také o naději, dobrých příležitostech a pozitivních vyhlídkách pro Českou republiku,“ podotkl předseda vlády na závěr.

Anketa

Jak se vám líbil vánoční projev premiéra Fialy? Oznámkujte jako ve škole.
1
13,4 %
2
1,7 %
3
1,6 %
4
2,2 %
5
81,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 47153 čtenářů.

Na svátek svatého Štěpána se v minulých letech obracel k veřejnosti se svým vánočním poselstvím bývalý prezident Miloš Zeman. Premiér vystupoval až na Nový rok. Současný prezident Petr Pavel se ale rozhodl vrátit k tradici novoročních projevů hlavy státu, a tak mu Fiala ustoupil.

V obou svých předchozích novoročních projevech předseda vlády varoval, že začínající rok bude těžký. Upozorňoval na vysokou inflaci, růst cen energií i epidemii covidu-19.

Fiala přednese projev, Zeman nakonec ne

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám