Hlavní obsah

Ekonomika USA ve čtvrtletí zrychlila růst na 4,9 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila růst na 4,9 procenta z hodnoty 2,1 procenta ve druhém čtvrtletí. Ve svém rychlém odhadu to ve čtvrtek uvedlo americké ministerstvo obchodu. Růst je větší, než se čekalo. Analytici odhadovali, že hrubý domácí produkt (HDP) v přepočtu na celý rok zrychlí na 4,2 procenta.

Foto: Mike Stewart, ČTK/AP

Výroba v továrně společnosti Hanwha Q Cells Solar v Georgii (ilustrační foto).

Článek

Ekonomice pomohla spotřeba, která zůstává silná navzdory vyšším úrokovým sazbám, pokračujícím inflačním tlakům a řadě dalších domácích i globálních nepříznivých faktorů.

Růst spotřeby umožňuje dobrá kondice trhu práce. Růst mezd sice zpomalil, ale roste o něco rychleji než inflace, což zvyšuje kupní sílu domácností. Spotřebitelé se ve třetím čtvrtletí podíleli na HDP zhruba 68 procenty.

I když je nepravděpodobné, že by vysoké tempo růstu v uplynulém čtvrtletí bylo udržitelné, svědčí o odolnosti ekonomiky navzdory agresivnímu zvyšování úrokových sazeb ze strany americké centrální banky (Fed). Růst by mohl ve čtvrtém čtvrtletí zpomalit kvůli stávkám zaměstnanců automobilového průmyslu a obnovení splácení studentských půjček miliony Američanů, napsala agentura Reuters.

Americká centrální banka (Fed) více než rok ve snaze bojovat s inflací zvyšovala základní úrokovou sazbu. Od konce července je úrok v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je maximum za 22 let.

Fed slibuje, že bude sazby udržovat na vysoké úrovni, dokud se inflace nevrátí na přijatelnou úroveň. Růst cen výrazně překračuje dvouprocentní inflační cíl centrální banky, i když v posledních měsících tempo inflace polevilo a v září činilo 3,7 procenta.

Trhy na zprávu o HDP reagovaly jen málo. Termínové kontrakty na akcie byly v negativním pásmu a výnosy státních dluhopisů byly většinou nižší. Podle společnosti FedWatch patřící CME Group finanční trhy očekávají, že Fed na svém zasedání od 31. října do 1. listopadu ponechá úrokové sazby beze změny.

Americké vládní dluhopisy vynáší díky zadlužování USA pět procent. Evropa v závěsu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám