Hlavní obsah

Dvacetitisícový důchod zajistí podle ekonomů jen mzdy a inflace

Právo, pcl, svj

Průměrná starobní penze ve výši 20 tisíc korun. Tedy zhruba o 4500 Kč vyšší než teď. Tak zní jeden z volebních taháků hnutí ANO, podle nějž by důchody měly této částky dosáhnout do roku 2025. Stejnou nebo podobnou částku slibují i další partaje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Na dvacetitisícový důchod láká voliče i ČSSD, která chce také snížit průměrnou dobu důchodového pojištění ze 35 na 25 let. Koalice pirátů a STAN zase nedávno mluvila o tom, že na konci volebního období, tedy v roce 2025, by se průměrný důchod měl pohybovat na 18 až 19 tisících korun měsíčně. Je to reálné?

Ano, shodují se ekonomové, ale záleží na podmínkách a může to být problematické. Někteří analytici upozornili, že k 19 tisícům by se důchody mohly dostat „samy“ zákonnou valorizací.

Důchody v roce 2025 budou nad 18 tisíc. Způsob valorizace je potřeba změnit, řekl expert

Ekonomika

„Ale jen díky vysoké inflaci, kterou nyní v Česku máme a která sice, i podle predikcí ČNB, bude klesat, avšak jen postupně,“ řekl Novin­kám při té příležitosti expert na důchodové systémy z Ná­rodohospodářské fakulty VŠE Petr Brabec.

Výrazný růst mezd

Záležet tak bude na mnoha hlediscích. Například na tom, jak porostou průměrné mzdy a již zmíněná inflace, což jsou klíčové parametry pro výpočet zákonné valorizace. A třeba průměrné příjmy rostly v posledních letech výrazným tempem. Jenom loni to bylo o 6,5 procenta. Za poslední čtyři roky se tak průměrný důchod zvýšil o 3578 korun na 15 385 Kč.

Žádní ilegální migranti, průměrný důchod 20 tisíc. Babiš zahájil kampaň

Parlamentní volby

Od ledna by měl stoupnout na 16 275 Kč, ale především díky tomu, že valorizace bude proti zákonem danému pravidlu vyšší o „bonusový“ příspěvek 300 korun. Není přitom vyloučeno, že s podobnými příspěvky bude přicházet i vláda, která vzejde z říjnových voleb.

S průměrnou výší starobní penze pak do budoucna zahýbá i měsíční příspěvek 500 korun za každé vychované dítě, který budou od roku 2023 pobírat ti senioři, kteří v produktivním věku primárně pečovali o děti, tedy především matky.

Podle ekonomky Heleny Horské z Raiffeisenbank se ale budoucí vývoj v tak dlouhém časovém horizontu těžko predikuje. „Je těžké přesně odhadnout, jak se bude vyvíjet ekonomika a inflace,“ míní Horská. Teoreticky tak podle ní důchody mohou růst i více.

Analýza: Měli se důchodci za Kalouska lépe?

Ekonomika

„Za tři roky může být 20 tisíc korun hodně, anebo také málo. Klíčový je poměr důchodů k průměrnému příjmu. Když se nad tím člověk zamyslí, řekne si: Kolik v tu dobu budu platit za rohlík, bude mi to stačit?“ upozornila Horská.

To, aby průměrný důchod vzrostl na 20 tisíc, je podle ekonoma Petra Bartoně z investiční skupiny Natland reálné. „Ale z toho nejhoršího důvodu,“ řekl. Schodky českého rozpočtu se podle něj nevyvíjejí nejlépe a za normálních okolností by prý nastoupilo zvyšování daní a nižší příjmy, což by mělo za důsledek pomalejší nárůst.

„To by podvázalo schopnost ekonomiky do budoucna generovat dostatek prostředků pro důchody, takže i po zvýšení daní by následoval pomalejší růst důchodů v následujících volebních obdobích,“ uvedl.

Inflace se vymyká kontrole. Střadatelé hledají cesty, jak se bránit

Ekonomika

„My ale nejsme v normální situaci,“ míní s odkazem na to, že se do zvyšování daní ve svých programech mnoho kandidujících stran nežene, a navíc plánovaný rozpočet na příští rok s nějakým výrazným šetřením nepočítá.

„A vzhledem k absurdním argumentům, že se prý musíme takto zadlužovat, když nám nyní trhy půjčují, zatím levně, se obávám, že i na vyšší důchody by se stát ‚jednoduše‘ zadlužil a jejich zaplacením by se nezabýval,“ dodal Bartoň.

Reklama

Související články

Analýza: Měli se důchodci za Kalouska lépe?

V přepočtu na průměrnou mzdu na tom jsou důchodci nadále hůře než před rokem 2013, kdy v úřadu ministra financí skončil Miroslav Kalousek (TOP 09). Znamená to...

Výběr článků

Načítám