Hlavní obsah

Čína opět zaklekla na Ant Group. Teď má rozdělit aplikaci Alipay

Peking chce rozdělit populární platební aplikaci Alipay, kterou vlastní společnost Ant Group čínského podnikatele Jacka Ma. Rozdělením má vzniknout samostatná aplikace zaměřená na vysoce ziskové úvěry. V pondělí to uvedl server listu Financial Times.

Foto: Aly Song, Reuters

Logo Alipay v Šanghaji

Článek

„Vláda se domnívá, že monopolní síla velkých technologických společností vychází z jejich kontroly dat,” uvedla pro Financial Times osoba, která má blízko k finančním regulátorům v Pekingu. „Chce tomu učinit přítrž,” dodal zdroj.

Už v dubnu čínští regulátoři firmu Ant přinutili k rozsáhlé reorganizaci podnikatelských aktivit. Jedním z kroků byla transformace ve finanční holding. Dvě lukrativní společnosti poskytující mikroúvěry Jiebei a Huabei se z tohoto holdingu vydělily a začlenily se do nově vzniklé firmy zaměřené na spotřebitelské financování.

Novým požadavkem regulátorů je, aby tyto aktivity fungovaly v samostatných a na sobě nezávislých aplikacích. Součástí plánu je, že Ant část uživatelských dat předá novému subjektu zaměřenému na hodnocení úvěruschopnosti a bonity klientů. V tomto novém podniku by měl mít vlastnický podíl i stát.

Kam se poděl Jack Ma? Nejbohatší Číňan zmizel ze svého pořadu i z veřejného života

Ekonomika

Akcie Alibaba Group, která je přidruženou společností Ant Group, v průběhu úterního obchodování na hongkongské burze odepsaly 4,23 procenta na 160,80 hongkongského dolaru za kus.

Zakladatel Alibaby a Ant Group Jack Ma, který je dlouhodobě považován za nejbohatšího Číňana, na konci roku bez vysvětlení zmizel. Stalo se to krátce potom, co na konci října kritizoval čínské regulátory a státní banky. Následně začal tvrdý postup úřadů proti Ant Group a Alibabě.

Poprvé se pak Ma na veřejnosti objevil ve druhé polovině ledna. Uvedl, že se „učil a přemýšlel”.

Alibaba dostal ohromnou pokutu za zneužívání monopolu

Ekonomika

Regulátoři krátce po jeho projevu zhatili na burzách v Šanghaji a Hongkongu primární veřejnou nabídku akcií (IPO) Ant Group, přidružené společnosti Alibaby. Nabídka přitom měla být v celosvětovém měřítku rekordní. Primární veřejná nabídka (IPO – Initial Public Offering) je označení pro vstup na burzu, kdy společnost poprvé nabízí akcie široké veřejnosti.

Jack Ma veřejně kritizoval čínský finanční regulační systém, který podle něj představuje dědictví průmyslového věku a dusí inovace. Volal naopak po jeho reformě, která by podpořila růst a otevřela cestu generaci mladších podnikatelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rekord na burze zhatily čínské úřady

Nová rekordní primární veřejná nabídka akcií na světě se nekoná. Burzy v Šanghaji a Hongkongu ji na poslední chvíli nečekaně zrušily na popud čínských...

Alibaba ztrácí na ceně

Hodnota akcií čínského IT gigantu Alibaby včera poklesla o devět procent. Pádu nezabránil ani firemní program zpětného odkupu akcií za 10 miliard dolarů (217...

Výběr článků

Načítám