Hlavní obsah

V Číně bojkotují H&M a Nike. Kvůli Ujgurům

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postoj oděvních společností H&M a Nike k nucené práci čínských Ujgurů vyvolal vlnu odporu ze strany čínského establishmentu. Obě značky se staly terčem mediálních útoků a řada e-shopů sáhla k vyřazení jejich zboží z nabídky. Informoval o tom server listu Financial Times.

Foto: Profimedia.cz

Čínská hvězda Wang I-po přerušila veškerou spolupráci s Nike. Interpretovi se nelíbí postoj Nike k problematice Ujgurů.

Článek

Pokud uživatel zadá název švédské značky H do vyhledávání dvou největších čínských online obchodů s oděvy T-mall a JD.com, nenajde žádný výsledek. Na mapových aplikacích Baidu a Gaode zase nelze najít jakékoliv výsledky při zadání dotazu na kamenné prodejny H.

Útok na značku H zahájila Čínská komunistická liga mládeže, mládežnické křídlo vládnoucí Komunistické strany Číny. Liga ve svém prohlášení švédskou značku obvinila z toho, že bojkotuje bavlnu z provincie Sin-ťiang, kde žije menšina muslimských Ujgurů. Ti jsou často umisťováni do „převýchovných” internačních táborů.

V rámci výzev k bojkotu obou značek se objevuje heslo „Podporujte bavlnu ze Sin-ťiangu”.

Útok zahájila komunistická mládež

Australský think-tank Australian Strategic Policy Institute (ASPI) loni v březnu poukázal na to, že H mohl těžit z nucené práce v Číně. Řetězec v reakci vydal prohlášení, kde vyjádřil znepokojení nad těmito informacemi.

Oděvnímu řetězci H&M klesly tržby o čtvrtinu

Ekonomika

Kromě toho H přerušilo spolupráci s dodavatelem Huafu. Společnost do té doby využívala služeb jeho továrny ve východní provincii Če-ťiang. Popřela nicméně, že by využívala služeb tohoto dodavatele v dotčené provincii Sin-ťiang.

Čínská tvář Nike dává od značky ruce pryč

Americká společnost Nike vyjádřila znepokojení nad zprávami o nucené práci v Sin-ťiangu teprve před měsícem.

Nike zvýšil zisk na 32 miliard, tržby ale nesplnily očekávání

Ekonomika

V reakci na to čínský popový interpret Wang I-po, který je tváří značky v Čínské lidové republice, oznámil, že končí veškerou spolupráci s Nike.

Přeškolování, nebo genocida?

V posledních měsících přibývají svědectví z čínských táborů například o nucené sterilizaci ujgurských žen. Čína hovoří o přeškolování, v rámci něhož se snaží Ujgury seznamovat s jazykem a kulturou etnických Číňanů.

Obhájci lidských práv se však obávají, že dochází k postupnému potlačování ujgurské kultury a jejich jazyka. Kanadský parlament a americké ministerstvo zahraničí prohlásily tento proces za genocidu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám